dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Liveblog: Styrelse brugte over ti mio. kr. på at undersøge svindel

Vicedirektør i Socialstyrelsen vidnede i dag ved retten i sagen om satspuljesvindel. Det har 'genereret store arbejdspukler' at rydde op efter sagen om Britta Nielsens svindel i Socialstyrelsen.

Det har kostet Socialstyrelsen omkring ti mio. kr. at rydde op efter Britta Nielsens svindel. Det fortæller Rikke Thoning, vicedirektør i Socialstyrelsen, fredag formiddag i Københavns Byret, hvor hun er indkaldt som vidne.

- Det er over ti mio. kr., vi har brugt på det, og der er genereret store arbejdspukler på, at vi har skullet vende hver en sten.

- Medarbejderne i Socialstyrelsen har arbejdet i døgndrift med det her, fortæller hun.

Oprydningen har blandt andet bestået i, at systemerne blev lukket ned den 24. september 2018, da man opdagede svindlen. Systemerne nåede at være lukket ned i omkring en måned.

- Sagen har haft meget store konsekvenser, siger hun.

Som vicedirektør i styrelsen har Rikke Thoning været to ledelseslag over Britta Nielsen. Britta Nielsens forsvarer, Nima Nabipour, vil vide, om Rikke Thoning fik noget at vide om sagsbehandlingssystemet, da hun tiltrådte. Vicedirektøren kender dog ikke til selve behandlingen i systemet.

Forsvareren viser nu en rapport fra politiets afhøring af Rikke Thoning. Her forklarede hun, at der ikke var nogen afdækkede eller kendte problemer i forhold til den konkrete administrative sagsbehandling, som hun skulle fokusere eller ændre på. Hun fortalte også ved politiets afhøring, at hun eller andre ikke var vidende om, at der var problemer med adskillelse af funktionerne i tilskudsadministrationen.

- Jeg har ikke fået at vide af mine kontorchefer, at der skulle være noget galt, siger Rikke Thoning.

Efter sagen er det blevet indskærpet, at funktionerne i højere grad skulle afskilles. Rikke Thoning har tidligere udtalt til TV2, at det var op til andre at beslutte, hvorvidt hun kunne blive i stillingen som vicedirektør.

- Jeg synes, at det er op til andre at vurdere, hvorvidt jeg skal være her som vicedirektør. Det er ikke mig, sagde hun til tv-stationen.

Britta Nielsen er tiltalt for gennem sit arbejde i Socialstyrelsen at have svindlet styrelsen for omkring 117 mio. kr. gennem 25 år.

Hun har erkendt at have overført penge til sig selv, men hun erkender ikke fuldt ud, da hun ikke kan huske det hele. Det kom desuden frem, at de ubrugte midler skulle gå tilbage til Satspuljen for at blive brugt til andre projekter. Tidligere har Britta Nielsen forsvaret sig med, at de penge, hun har taget, ikke skulle bruges andre steder. 

Det er uvist, hvornår der falder dom i sagen.

Ritzau