
De fysiske og økonomiske rammer, som landets superligaklubber har, varierer stærkt fra kommune til kommune, viser et nyt notat udarbejdet af Idrættens Analyseinstitut. Notatet kortlægger de lejeaftaler, som landets helt eller delvist kommunalt ejede stadionanlæg har indgået med superligaklubber, herunder den seneste sæsons to nedrykkere.
Notatet viser, at der er markante forskelle på kommunernes aftaler med de lokale fodboldklubber, selv om Konkurrencestyrelsen i 2003 lagde op til en klarere og mere ensartet praksis på området med sine retningslinjer for udregning af den markedsleje, som alle kommuner skal opkræve af professionelle klubber.
AaB betaler mere for navn end Viborg
Bag de overordnede tal gemmer sig meget forskellige beregningsmodeller for klubbernes betaling. Et eksempel er Aalborg Kommune, der stikker ud ved at opkræve en relativt høj pris for klubbernes udnyttelse af kommercielle rettigheder, mens grundlejen er mere beskeden. AaB betaler fx seks gange mere for navnerettighederne end de meget omdiskuterede 50.000 kr., som Viborg Kommune opkræver årligt af Viborg FF.
Mens enkelte klubber betaler under 1 mio. kr. årligt i leje for at bruge deres hjemmebane, må andre lægge tæt på 2,5 mio. kroner. I toppen ligger de store provinsklubber OB, AaB og Esbjerg fB, der hver især betaler over 2-2,5 mio. kr. om året i stadionleje, hvis man indregner betaling for forbrug og kommercielle rettigheder, herunder cateringrettigheder.
Randers FC og FC Nordsjælland udgør en mellemgruppe, der betaler lidt mindre, dvs. i underkanten af 2 mio. kr. om året, mens Viborg FF, FC Vestsjælland og Silkeborg IF alle ligger i den lavere ende med ydelser i omegnen af 1 mio. kr.
Hobro slipper for leje
Lavest ligger SønderjyskE med en ren grundleje på lidt over en halv million kr. og Hobro IK, der som den eneste regulære forening i Superligaen ikke betaler nogen egentlig leje, men kun for forbruget på stadion, ligesom klubben har medfinansieret en række stadioninvesteringer.
Som nedrykker i seneste sæson er AGF medtaget i opgørelsen, men fodboldstadion indgår i en større forpagtningsaftale med kommunen om Atletion-komplekset, og det er derfor vanskeligt at isolere en egentlig stadionleje. Desuden er FCK, Brøndby IF og FC Midtjylland udeladt, da de ikke spiller på kommunalt ejede anlæg.
bi
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.