dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
De mørkeste kommuner er den fjerdedel, som har højere andel af elever i specialklasser/skoler, end man kan forvente på baggrund af kommunernes rammevilkår. De lyseste kommuner er omvendt den fjerdedel, som har den mindste andel i forhold til, hvad man kan forvente.
Screendump fra rapportens ledelsesresumé

Stor forskel på antal børn i specialklasser og på specialskoler

4,5 pct. af skolebørn undervises uden for de almindelige klasser. Færrest, hvor den enkelte skole selv skal betale.

I skoleåret 2019-2020 modtog 4,5 pct. af alle grundskoleelever såkaldt segregeret specialundervisning, hvilket betyder, at de blev undervist i specialklasse, specialskole eller i et behandlingstilbud.

Det viser en ny rapport fra Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed, der har til opgave at sammenligne kommuners udgifter på forskellige områder.

De 4,5 pct. er den højeste andel i ni år.

Fra skoleåret 2012-2013 blev flere og flere børn med behov for specialundervisning sluset ind i almindelige klasser, hvor meningen var, at de skulle have den nødvendige undervisning her. Årsagen var blandt andet et ønske om at spare på de dyre specialtilbud.

Men siden 2016-2017 er tendensen gået den modsatte vej, så flere børn igen får undervisning i specialklasse/skole. Ifølge rapporten kan det blandt andet skyldes, at flere børn og unge får psykiatriske diagnoser.

Flest børn går i specialklasse/skole i 7.-9. klasse, men stigningen over de ni år har været størst i indskolingen, det vil sige i 0.-3. klasse.

Store forskelle

Der er imidlertid store forskelle på kommunerne. Selvom noget skyldes forskelligt elevgrundlag, er der stadig forskelle, når man laver et kompliceret regnestykke, hvor forskellene i elever indregnes.

Kortet øverst i artiklen viser, hvordan de enkelte kommuner ligger i forhold til, hvad man ifølge regnestykket kan forvente. Det kan findes i fuld version side 3 her.

Kommuner, hvor forvaltningen betaler for specialundervisning uden for de "almindelige" klasser, har - alt andet lige - flere elever i de tilbud end kommuner, hvor den enkelte skole fuldt ud skal betale for de segregerede specialundervisningselever.

Se hele rapporten her.

Se ledelsesresumé incl. kort her.

Se bilag 1: Sådan placerer din kommune sig

Se bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal

Se bilag 3: Metode

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/stor-forskel-paa-antal-boern-i-specialklasser-og-paa-specialskoler

GDPR