Nethe Plenge: ”Mød konflikten – om konflikter på arbejdspladsen”;
Hans Reitzels Forlag, København 2008.
Serien: Socialpædagogisk Bibliotek.
266 s., hft., 13 x 20 cm., litt.liste, stikordsreg.
Kr. 275,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-412-5136-3.
Søger man på dknyt.dk efter ’konflikt’ henvises der til 599 artikler. Søger man på Google er der for konflikthåndtering 144.000 henvisninger og for konfliktløsning 173.000 henvisninger. Det er altså et emne, der optager sindene meget.
Hvorfor?
I sin efterskrift til denne nyttige bog skriver Nethe Plenge bl.a.: ’K. E. Løgstrup skriver i værket Den etiske fordring, at man udleverer sig til andre mennesker, idet man nærer forventninger til dem. Man blotter sig. Og det er denne blottelse, mener Løgstrup, der resulterer i en eksplosion af moralske bebrejdelser og beskyldninger, når man frustreres og skuffes, fordi den anden ikke lever op til forventningerne - - - Selv om den anden ikke ved af, at han eller hun har begået uret, så giver det konflikten en så følelsesfuld karakter, at man bliver nødt til at sige, at den anden har begået uret, man bliver nødt til at begrunde sine voldsomme følelsesmæssige udladninger. Og man må holde fast for ikke at tabe ansigt og for ikke at tabe den sidste rest af selvagtelsen. Konflikter mellem venner og familiemedlemmer kan således udarte voldsommere og mere pinefuldt end konflikter med mennesker, man ikke har et nært forhold til.
Når vi så i dag oplever massevis af næsten lige så pinefulde konflikter mellem mennesker i arbejdslivet, hænger det sandsynligvis sammen med, at vi kaster os ind i arbejdet med liv og sjæl. Den kan være skønt og givende! Men medaljen har tilsyneladende en konfliktfyldt bagside. Og det er medaljens bagside, jeg mest har opholdt mig ved i Mød konflikten; nemlig der, hvor arbejdslivets konflikter bliver svære og tunge, der, hvor de løber af med os og giver søvnløse nætter. Det er herfra, læseren kan møde konflikten med denne bog i hånden. For konflikthåndtering er ikke bare for eksperter; det er en grundlæggende viden og kunnen, som man kan træne eller genoptræne, ligesom man kan lære at begå sig i andre af livets forhold’.
Skår i tilliden
En række undersøgelser af bl.a. den sociale kapital i Danmark viser, at vi i vores samfund grundlæggende har en endog meget høj tillid til hinanden og til den måde, vi fungerer på sammen. Det gælder også i forhold til mennesker, som vi stort set ikke kender.
Men nogle gange går der, som Nethe Plenge siger, skår i den gensidige tillid. Hvis den anden pludselig siger eller gør noget, der kommer os på tværs, får vi pludselig et ganske andet syn på vedkommende. Der opstår en krise i forholdet mellem mennesker, når den grundlæggende, mellemmenneskelige tillid bliver sat på prøve.
Krisen kan være kortvarig – og måske næppe fortjene denne måske lidt devaluerede betegnelse; men den kan også – hvis der ikke bliver taget fornuftig hånd om det – låse sig fast i mistillid, disrespekt og følelsesmæssig anspændthed.
Det handler om arbejdspladsens konflikter
Nethe Plenge understreger, at det er meget vigtigt, at arbejdspladsens konflikter ikke gøres til et privat anliggende mellem to mennesker. Det forholder sig imidlertid således, at realiteterne er, at ydre, strukturelle eller organisatoriske forhold skaber grobund for bestemte typer af konflikter mellem mennesker. De ydre forhold sammenligner hun med en rundsav, der arbejder sig ind i arbejdspladsens indre og forårsager uro og måske endda kaos. Holdningen i bogen er, at før mennesker i en konflikt får fodfæste og kan se hinanden i øjnene og få løst de nære mellemmenneskelige konflikter, som de selv har indflydelse på, kan de ikke tage sig kompetent af de uheldige ydre forhold.
Konflikterne er ikke alene ødelæggende og opslidende for de direkte involverede. De smitter af på hele arbejdspladsen – og givetvis også på privatlivet. Bogen giver en lang række eksempler til brug for de, der ønsker – og de som forventes – at løse konflikter på arbejdspladsen og for at forebygge, at de opstår.
Eksemplerne og de cases, der beskrives, har alle oprindelse i virkeligheden på danske arbejdspladser, men af forståelige hensyn er personer og omstændigheder sløret. Man kan have god nytte af at læse om disse eksempler. Selv om hver enkelt konflikt er unik, ligner menneskelige konflikter hinanden, så den nødvendige indsats kan baseres på mange tidligere erfaringer.
Bogens indhold
Udover forord og indledning samt afsluttende oplysninger og hjælpemidler er bogen opdelt i 15 overskuelige og i logisk rækkefølge opbyggede kapitler
1. Grundlag – kend konflikten
2. Konfliktens grundelementer, sag og relation
3. Konfliktens dynamik – relationen på spil
4. Sprogbrug – konfliktens afslørende drivkraft
5. Stopknapper på konfliktens trappe
6. Den hjælpsomme samtale
7. En hjælpende hånd i en snæver vending
8. Sagens kerner. Om at løsne konfliktens hårdknude
9. Kommunikation om konfliktens emner
10. Konfliktmægling
11. At få sagt noget svært i en kritisk situation
12. Beslutningsprocesser
13. Mødeledelse
14. Sammenlægninger
15. Råd til konflikthjælperen
Efterskrift. Hvorfor nu al den snak om konflikt?
Tjek dig selv om bogens emner
Efter hvert kapitel er der en konklusion/opsamling: ’Kort og godt’ samt nogle enkle spørgsmål med opfordring til refleksion, forslag til øvelse samt en supplerende litteraturliste.
Sproget som konfliktens drivkraft
Der er rigtig mange gode og brugbare eksempler og forslag til løsninger af konflikter, så det er vanskeligt at fremhæve nogle frem for andre. Imidlertid er kapitel 4 om sprogbrugen virkelig klarsynet og anvendelig. Her fortælles om hvordan sproglig opmærksomhed er en grundlæggende konfliktkompetence. Der gives eksempler på, hvordan uovervejet sprogbrug – og kropssprog – kan medvirke til, at konflikten eskalerer. Samtidig forklares også, hvordan man som konfliktløser kan bruge det sprog, der anvendes, som diagnose af, hvor langt henne i konflikten parterne er.
Der gives eksempler på, hvordan man bevæger sig op ad en uhensigtsmæssig sprogtrappe, hvor man fra en uoverensstemmelse ender med fjendtlige handlinger, sladder og fordømmelse. Og omvendt eksempler på afspændende sprogbrug.
Kære Læser: Tænk på dit eget ordvalg, når du taler om eller til nogle, du ikke bryder dig om. Hvad siger du om den anden? Hvad fortæller det om dit konfliktniveau? Hvis du gerne vil i kontakt, hvordan kunne du så sige det samme med andre ord?
Om forfatteren
Nethe Plenge er lærer, cand.pæd. og uddannet i voksenpædagogik på RUC. Hun er efteruddannet i konfliktløsning og konfliktmægling ved Center for Konfliktløsning og ved Institute for the Study of Conflict Transformation, Inc. , Hofstra Law School, Hofstra University, Hempstead, NY, USA. Desuden er Nethe Plenge efteruddannet i supervision fra Den Sociale Højskole og i samtaleledelse fra Kempler Instituttet samt i journalistisk skrivning, Danmarks Journalisthøjskole.
En gennemarbejdet og gennemtænkt bog
Som det fremgår af indledningen på denne anmeldelse, er konflikter og konflikthåndtering et emne, der er skrevet meget om. Denne bog kan absolut anbefales. Forlaget skriver, at den på baggrund af sine cases/eksempler er rettet til social- og sundhedsområdet, den pædagogiske sektor og undervisningsverdenen. Der er dog ingen tvivl om, at den på grund af sit praktiske nærvær kan anvendes i alle organisationer på alle niveauer på private og offentlige arbejdspladser.
For igen at citere forfatteren: ’Konflikthåndtering er ikke bare for eksperter; det er en grundlæggende viden og kunnen, som man kan træne eller genoptræne, ligesom man kan lære at begå sig i andre af livets forhold’.
Og styrken ved denne bog er måske, at den netop ikke er for eksperter, men for alle os helt almindelige mennesker. I en anmeldelse i ’Folkeskolen’ siger Hedi Friborg Christophersen: ’Denne bog har åbnet mine øjne for det mangesidige fænomen, som en konflikt er. Så jeg vil anbefale den til alle, der i deres dagligdag omgås mennesker. Der er virkelig noget at hente, også til privatlivet!’.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.