AALBORG: Rådmand Mai-Britt Iversen (S) har været i brevveksling med beskæftigelsesministerInger Støjberg (V) 'for at få ryddet op i dette regel-cirkus'.
- Reglerne er så tåbeligt skruet sammen, at uanset, hvad vi gør, så kan job-centret ikke aktivere alle ledige til tiden. F.eks. har a-kasse medlemmer ret til seks ugers selvvalgt uddannelse, hvilket er en god ting. Problemet er, at de kan tage uddannelsen i samme periode, hvor de ifølge andre af ministerens regler skulle være aktiveret, siger en vred rådmand.
Det betyder, at kommunen - ifølge ministerens regler - ikke aktiverer rettidigt , og fra 1. januar kommer kommunen derfor til at betale 100 pct. af den lediges dagpenge indtil den ledige kan blive aktiveret. Det på trods af, at det er et andet sæt af ministerens regler, der gør, at kommunen ikke kan aktivere rettidigt.
I et svarbrev til Mai-Britt Iversen erkender Inger Støberg, at reglerne er modstridende, og at hun vidste det, allerede da de blev vedtaget, oplyser kommunen i en pressemeddelelse:
Inger Støjberg skriver i sit svar:
'Du har henvist til en række eksempler, hvor du mener, at reglerne modarbejder en rettidig aktivering af den ledige med den følge, at kommunen straffes økonomisk.
Jeg er opmærksom på, at der er en række forhold, som kan vanskeliggøre en rettidig aktivering. Disse forhold har hele tiden været kendt, også da reglerne blev vedtaget.
Mai-Britt Iversen betragter det som en ren tilståelsessag:
- Nu forventer jeg, at ministeren får ryddet op i dette lovsjusk og stoppet disse regler inden 1. januar 2011. Alle landets kommuner har netop fået 6 uger til at revidere vores budgetter og spare samlet 525 millioner på beskæftigelsesindsatsen. Så må vi også kunne forvente, at den samme minister selv er hurtigt ude og rette til.
Mai-Britt Iversen foreslår, at ministeren genindfører de regler, der gjaldt den gang opgaven lå hos ministeren selv. Da opgaven lå ved staten i det gamle AF, var 90 % rettidighed tilfredsstillende. Det virker underligt, at kommunerne nu skal leve op til 100 % rettidighed.
For ikke nok med at det er urimeligt, det koster det også kommunerne penge. I Aalborg kan en overskridelse på bare en dag, for 10 pct. af dem der skulle have et tilbud, betyde en ekstraregning på ca. 100.000 kr., og hvis overskridelsen var på gennemsnitligt to uger ville regningen blive på 1.1 mio. kr. Så det er rigtig mange penge, ministerens lovsjusk kan komme til at koste Aalborg og alle andre kommuner.
- Nu hagler kritikken til gengæld ned over kommunerne og jobcentrene på et helt falsk grundlag, for vi vil aldrig pga. ministerens egne regler kunne aktivere 100 pct. rettidigt. Når de ledige konstant hører, at vi ikke lever op til kravene tror de jo, at vi ikke passer vores arbejde. Det er ikke rimeligt, hverken overfor de ledige, medarbejderne eller skatteyderne, siger Mai-Britt Iversen.
Jobcenter Aalborg har i sammenhæng med Mai-Britt Iversens brevveksling med ministeren fremsendt en række eksempler, hvor det opleves at regel-sættene er modstridende, men afventer fortsat svar på disse eksempler fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.