DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Staten må godt selv slippe for krusedullerne

Staten må godt selv slippe for krusedullerne

I dag førstebehandler Folketinget et lovforslag om obligatorisk selvbetjening og digital post. Vigtigt at loven følges op, påpeger KL
26. APR 2012 15.33

KL bakker grundlæggende op om den nye lovgivning. Men opbakningen afhænger bl.a. af, hvordan kommunerne i praksis skal håndtere bl.a. underskrifter på de digitale breve. Noget som der ikke er styr på i dag.

- Det er vigtigt at forstå, at vi taler om et paradigmeskift for borgerbetjeningen i Danmark, hvor den digitale kanal bliver det naturlige førstevalg ved enhver henvendelse til det offentlige. Når vi ændrer borgerbetjeningen radikalt, kræver det, at vi er helt præcise i den lovgivningen, der ligger bag, siger Erik Nielsen (S), formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg og fortsætter:

- Derfor skal der være klarhed over, hvordan kommunerne administrativt skal håndtere den digitale kommunikation fremadrettet. Det er vigtigt for kommunerne, fordi det er vores opgave at sikre, at borgerne er trygge ved den nye borgerbetjening.

Afskaf fysiske underskrifter
Problemet er, at kommunerne ikke har kunnet få vished om, at den nuværende praksis med fysiske underskrifter på breve bliver afskaffet, når brevene bliver digitale. Derfor har mange kommuner allerede nu iværksat lokale initiativer til at fravige kravet.

Kommunerne kan i mellemtiden se misundeligt over på Udbetaling Danmark, SKAT og SU, som har lovhjemmel til at sløjfe medarbejdernes underskrifter. Men når det gælder kommunernes breve, kan staten ikke melde klart ud. Regeringen har lovet ændringer i lovgivningen. Det forlyder, at den ønskede forenkling følges af krav om Storm P-agtige digitale stempler på alle breve fra kommunerne. Men hvad kommuner og borgere skal regne med i fremtiden, står hen i det uvisse.

- Det er frustrerende, at staten nemt og hurtigt fjerner gamle regler og praksisser for deres egen butik. Men når det gælder kommunerne, er staten mere tøvende. For borgerne er det da underligt, at der er en krusedulle nederst på brevet fra kommunen men ikke fra Udbetaling Danmark, SKAT eller SU, siger Erik Nielsen.

Lovgiven om obligatorisk selvbetjening og digital post bliver første-behandlet i dag og efter planen endelige vedtaget inden sommerferien.

KL forventer, at lovgivningen vil træde i kraft 1. december 2012 i forhold til den del, der handler om selvbetjening og 1. juli om den del, der handler om digital post.

Foto: Colourbox