
SØNDERBORG: Gadelyset er kommet for at blive. Gadelys giver tryghed, når vi bevæger os rundt i byerne, og når børnene cykler af sted for at besøge venner eller deltage i fritidsaktiviteter. Så Sønderborg drømmer ikke om bare at slukke for de dyre og CO2-forurenende gadelamper.
På den anden side er der nok et sted eller to, hvor man godt kunne slukke hver anden gadelampe eller helt slukke for lyset - enten om aftenen eller om natten, lyder ræsonnementet fra kommunen.
Sønderborg Kommune har 16.900 gadelamper. De er tændt 4.200 timer om året og bruger fem mio. kWh (kilowatttimer) årligt. Unødvendige kilowatttimer koster penge, bidrager til CO2-udledningen og de globale klimaforandringer. Derfor skal gadelyset kun være tændt der, hvor der er brug for det.
Hvor brænder det?
Så kommunen beder nu borgerne om at gå ind på Sønderborgs hjemmeside og fortælle, hvor gadelyset brænder til ingen verdens nytte.
Peter Hansen (V), formand for teknik- og miljøudvalget, håber, at rigtig mange vil hjælpe kommunen med at slukke gadelyset, så det giver mindst mulige gener for borgerne.
- Vi gør det jo ikke for at genere nogen. Men det må være muligt ved fælles hjælp, at finde de steder, hvor der uden problemer kan slukkes for gadelyset helt eller delvist.
- Sidste år i september slukkede vi for gadelyset mange steder i kommunen i forbindelse med en elsparekonkurrence. Da fik vi mange henvendelser fra borgere, der syntes, vi gik for vidt og skabte utrygge forhold. Det vil vi selvfølgelig undgå, og derfor beder vi borgerne om selv at byde ind med forslag, siger Peter Hansen.
Sluk lyset
Den 26. marts er det international Earth Hour. På dansk hedder det Sluk Lyset, og denne dag slukker Sønderborg Kommune for gadelyset fra 20.30 - 21.30 alle steder, hvor det er tilladt. De eneste steder, hvor der vil være gadelys er ved signalanlæg, belyste rundkørsler og ved fodgængerovergange.
- Sønderborg har lavet sin egen vision, ProjectZero, om at området skal være CO2-neutralt senest i 2029. Vi er derfor godt på vej og har lavet en masterplan, der viser, hvad der skal til for at nå målet.
- Derimod kniber det mere med de globale klimaforhandlinger. Her er det endnu ikke lykkedes at indgå forpligtende aftaler om at reducere CO2-udledningen. Det giver derfor god mening, at sende et budskab til hele verden om, at der skal handles nu. Alle borgere kan gøre en lille indsats ved at slukke lyset fra kl. 20.30 - 21.30 den 26. marts. Sønderborg Kommune yder sit lille bidrag ved at slukke gadelyset i samme tidsrum, siger Peter Hansen.
Den permanente reduktion af gadebelysningen i Sønderborg Kommune vil blive indfaset i løbet af maj - juli.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.