Flere kommuner overvejer krav om, at virksomheder skal ansætte nye lærlinge for at vinde udbud om offentlige opgaver. Men kravet kan ikke alene være ulovligt - det kan også få den stik modsatte effekt, oplyser Dansk Industri.
Virksomheder, som byder på en opgave for Århus Kommune, kan blive mødt med krav om at ansætte en eller flere ekstra lærlinge for at vinde udbuddet. I København, Odense og på Bornholm overvejer kommunerne lignende tiltag. Men klausulerne kan også være et brud med udbudsreglerne, vurderer både Undervisningsministeriet og DI.
- Hensigten om at øge antallet af praktikpladser er god nok. Men midlet i form af sociale klausuler vil stille virksomhederne meget forskelligt i konkurrencen om offentlige ordrer, og begrænser den fri konkurrence. Der er en klar risiko for, at kommunerne kommer i strid med udbudsreglerne, siger juridisk konsulent Morten Qvist Fog, DI.
EU's udbudsregler kræver, at udbudsbetingelserne skal være objektive, saglige, ikke-diskriminerende og proportionale. Eksempelvis strider det med princippet om proportionalitet, hvis en virksomhed byder på en opgave, som spænder over ét år - men forpligtes til at ansætte en lærling i fire år.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.