Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Orø Havn, færgen til Holbæk. Orø skiller sig ud ved som den eneste småø at kunne mønstre befolkningstilvækst for nu sjette år i træk.
Foto: Jørgen Bausager, Ritzau Scanpix

Efter tre års fremgang har småøerne mistet halvdelen af befolkningstilvæksten igen

Efter at de 27 småøer hidtil uset oplevede først to år og så tre år i træk med fremgang, står den nu igen på tilbagegang.
28. MAJ 2020 10.52

Efter befolkningstilvækst tre år i træk byder tallet for 2020 atter på den alt for velkendte tilbagegang for de 27 småøer. Øerne har i år mistet halvdelen af de seneste tre års fremgang.

Tilbagegangen er jævnt fordelt over halvdelen af øerne (14), mens en tredjedel (9) har fremgang, og de resterende (4) har uændret befolkningstal fra sidste år til i år. Orø i Holbæk Kommune skiller sig ud ved at have fremgang for sjette år i træk med nu 951 indbyggere mod 843 i 2014.

Ingen andre øer kan mønstre så lang tids uafbrudt fremgang. I den modsatte ende af skalaen oplever Venø i Struer Kommune i år sit femte år i træk med tilbagegang til nu 178 mod 204 i 2015.

Foruden længst tid med uafbrudt fremgang har Orø også den største fremgang i år (18) og det største samlede indbyggertal af alle småøerne. Størst tilbagegang tegner Fejø i Lolland Kommune og Fur i Skive Kommune sig for med hver 13 færre, som gør mest ondt på Fejø med nu 460 indbyggere mod Furs 767.

Laveste indbyggertal af alle har Hjortø i Svendborg Kommune med syv indbyggere, samme antal som de to foregående år.

 

Småøerne defineres som de 27 øer, der ikke er landfaste og ikke selvstændige kommuner, men helårssamfund. Se DK Nyts dataudtræk fra Danmarks Statistik med tabel over alle bevægelser for alle øerne i årene 2015-2020.