
ESBJERG: En strategi med lovlige graffitivægge i Esbjerg Kommune har ikke virket efter hensigten. Mens man brugte 80.000 kr. på at fjerne ulovlig graffiti i 2015, vil det koste 500.000 kr. i 2016, ifølge Anders Kronborg (S), formand for teknik & byggeudvalget.
Strategien blev vedtaget i foråret med særligt opstillede mure til graffiti og kunstnerisk udfoldelse, men de lokale graffitigrupper, i særdeleshed dem med tags’ene HSDF og E20, har lagt sig ud med kommunen. Anders Kronborg sætter nu handling bag den nultolerance, som byrådet har varslet over for de illegale graffitimalere.
Kommunen er gået i dialog med politiet, om det er muligt at føre en principiel sag mod graffitigrupperne, selv om han egentlig hellere ville byde graffitimalerne på en kop kaffe og diskutere, hvordan de vil betale for deres hærværk.
Realiteterne er, at kommunen nu vil have undersøgt, hvad det vil koste at fjerne al graffiti i hele byen, så den sender et klart budskab om, at den ikke tolerer de mange ulovlige tags og malerier.
Forstærket indsats
Forligspartierne i Esbjerg er enige om, at der skal ske en forstærket indsats vedrørende fjernelse af graffiti i Esbjerg midtby. 28. oktober mødes formændene for teknik & byggeudvalget og kultur & fritidsudvalget med forvaltningen for at diskutere strategien mod den ulovlige graffiti. Det skal munde ud i endnu en handleplan den 28. november,
- Det er jo ret ærgerligt, at vi står i denne situation. Vi istandsatte den gamle remise i Esbjerg til street- og skatemiljøet. Et rigtigt flot projekt, men nu ser vi en masse ulovlig graffiti der, ligesom vi ser det flere steder i midtbyen. Hvordan kan vi forhindre dette? Ja, vi har været i dialog og til workshops med street- og skatermiljøet, og nogle gør det lovligt, andre ikke. Det er de sidste, der skaber problemer, understreger Anders Kronborg over for dknyt.
Systematisk registrering
Han understreger, at han og kommunen ellers fik at vide fra miljøet, at der var en stærk selvjustits indenfor miljøet, men at det er åbenbart ikke er nok til at undgå ulovlig graffiti.
- Hvad gør vi så? Vi har nultolerance i forhold til graffiti-strategien, og vi er ved at lave en handlingsplan på, hvordan vi kommer det til livs. Vi er i dialog med politiet om, hvordan vi kommer videre, og et af tiltagene vil være, at vi dokumenterer og registrerer den ulovlige graffiti. Fotodokumentation af vores medarbejdere fra vej og park, så vi systematisk kan registrere og holde øje med det, fortæller Anders Kronborg.
Giver utryghed
Han pointerer, at Esbjerg ikke er New York eller København, men at der er meget graffiti i bymiljøet, og det ser ikke godt ud og giver utryghed.
- Nu står den på konsekvens og nultolerance. De ødelægger flere ting og specielt for dem, der gerne vil gøre det lovligt. Vi skal skelne mellem de to grupperinger. Det er hamrende ærgerligt, at de maler ulovligt. Det er jo ikke godt, hvis de kan øve sig i dagslys betalt og støttet af kommunen sammen med børn og unge på de lovlige vægge – og så male ulovligt om aftenen med hætte på, siger Anders Kronborg.
Han nævner, at den halve mio. kr. kommunen bruger i 2016 på at fjerne det værste ulovlige graffiti, ja det kunne måske være en gulerod for miljøet, hvis man så undgik den ulovlige graffiti.
- Men jeg vil godt slå fast, at det er ulovligheder og hærværk. Og det skal vi gøre noget ved nu.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.