
SKIVE: Skive Kommune har som de første i landet skrevet kontrakt med den norske konsulentvirksomhed Placement, der med stor succes har specialiseret sig i at skaffe tilflyttere fra Holland, Tyskland og Belgien til yderområder i Norge og Sverige.
Tilflytningsprojektet er et samarbejde mellem Skive Kommune og tre lokalsamfund. Med projektet går Skive Kommune nye veje i kampen mod faldende befolkningstal.
Skandinavisk succes
Planen er i første omgang at få hollandske tilflyttere til lokalområderne Fur, Glyngøre og Rødding i Salling ved Limfjorden. Under titlen 'Nye tilflyttere gennem aktivt medborgerskab' arbejder lokale kræfter i områderne på at skabe de bedste muligheder for, at hollandske familier kan flytte til deres område.
De første fem år har Placement formidlet kontakt med omkring 400 familier i Skandinavien. Også økonomisk kan tilflytningsprojektet være en stor gevinst:
- Tingsryd Kommune i Sverige øgede skatteindkomsterne med omkring 2 mio. kr. årligt, efter at 12 hollandske familier flyttede til kommunen, siger projektleder på projektet i Skive, Ditte Staun Munch Ledet.
Projektet er kommet i stand efter, at en borger på Fur hørte om sagen i Norge og fik idéen til at indføre en dansk pendant ved Limfjorden:
- Vi håber, at projektet kan skaffe nye tilflyttere til Fur. Vi tager imod hollænderne med åbne arme, og vi vil gøre, hvad vi kan for, at tilflytterne føler sig velkomne og bliver godt integreret i vores lokalsamfund, siger Ole Poul Hansen, der er projektleder på Branding Fur og tovholder på gennemførelse af projektet på Fur.
Mange af de hollandske tilflyttere er iværksættere og selvstændige erhvervsdrivende, mens andre udfylder konkrete 'huller' i lokalmiljøerne.
- I Rødding mangler vi for eksempel en automekaniker, og vi håber på at kunne finde én i Holland, siger Finn D. Andersen, der leder projektet i Rødding.
Lokalt engagement
Initiativet er en del af en aktiv indsats fra borgere i Skiveegnens lokale miljøer. Her tager man handsken op og går aktivt ind i kampen for at få lokalmiljøerne til at blomstre trods dystre prognoser om faldende befolkningstal.
- Vi sidder ikke med hænderne i skødet, vi handler. For os er det vigtigt i fællesskab at gøre en aktiv indsats for udviklingen af vores by, og det er dét, hele projektet handler om, siger Arne Spicer Lindgren, der står for projektets gennemførelse i Glyngøre.
Det perfekte match
Hollændernes interesse i Skandinavien er stor. Mange hollændere søger til Skandinavien, fordi de netop her finder den natur, plads og luft, der en mangelvare i Holland. Holland er nemlig et tætbefolket land, som tilmed trues af stigende vandstande. Lokalområderne i Salling har den fordel, at de matcher hollændernes behov.
I slutningen af januar deltager repræsentanter fra Skive Kommune og lokale aktører på emigrationsmessen Skandinaviske Dage i Holland. Skandinaviske Dage er en årligt tilbagevendende begivenhed med ca. 2000 nysgerrige besøgende på bare én dag udelukkende med fokus på bosætning i Skandinavien - i år med Skive Kommune som første og eneste danske deltager. Her kan hollænderne møde op og høre, hvad de tre lokalsamfund og Skive-egnen generelt har at byde på.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.