Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Skive-politikere til stormøde om mishandlet kvinde
Politikerne på rådhuset har tidligere fået en redegørelse om kommunens rolle i sagen. Nu får de en ny, og byrådet skal derefter beslutte, om der skal laves en uvildig undersøgelse.
Foto: Skive Kommune

Skive-politikere til stormøde om mishandlet kvinde

Kommunen kritiseres for at have svigtet i sag, hvor en kvinde gennem halvandet år levede under slavelignende forhold.
22. OKT 2020 11.50

SKIVE: Politikerne i tre fagudvalg bliver nu indkaldt til stormøde for at få en ny orientering om en sag, hvor en kvinde i kommunen gennem halvandet år blev holdt indespærret, mishandlet, sultet og ydmyget. Mødet skal holdes, inden byrådet på sit næste møde skal tage stilling til, om der skal sættes en uvildig undersøgelse af sagen i gang, skriver Skive Folkeblad.

- De tre stående udvalg, børne- og familieudvalget, sundheds-, social-, og forebyggelsesudvalget samt erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget, bliver snarest inviteret til et møde, hvor de får samme orientering og redegørelse, som økonomiudvalget har modtaget, fortæller borgmester Peder Christian Kirkegaard (V) til avisen.

Kvindens samlever blev i februar idømt otte års fængsel, og også fire andre blev dømt i sagen. Kvinden havde inden da flere gange bedt sagsbehandlere fra Skive Kommune om hjælp til at komme ud af det voldelige forhold, men uden at få det. 

Professor kritiserer sagsbehandling

I en dokumentarudsendelse og en længere artikel fortalte TV2 i sidste uge, at kommunen havde modtaget alarmerende oplysninger om kvinden og hendes partner, allerede da de flyttede til kommunen. Ret hurtigt bad hun om hjælp til at komme væk og på et krisecenter. "Jeg er ved at gå psykisk ned pga. Martin er sådan over for mig som han er," skrev hun blandt andet i en sms. Alligevel var samleveren til stede under alle sagsbehandlerens besøg hos kvinden, oplyser TV2, som har haft adgang til alle sagsakter.

- Jeg mener, at man kan kritisere sagsbehandlingen fra dag ét i Skive Kommune. Jeg mener slet ikke, at der er tvivl om, at de groft tilsidesætter deres forpligtelser til aktivt at forsøge at forhindre omsorgssvigt. Når jeg læser hele sagen, sidder jeg tilbage med en opfattelse af, at hvis kommunen havde levet op til sine forpligtelser, var der aldrig sket det, der skete, siger John Klausen, som er professor og ph.d. i socialret, til TV2. 

I forbindelse med retssagen fik socialudvalget en syv sider lang redegørelse om kommunens rolle fra socialchef Heidi Becker-Rasmussen, som udvalget stillede sig tilfreds med. Men ifølge TV2 stod der intet i redegørelsen om, at kvinden havde fortalt, at hun var udsat for vold, og at hun to gange bad om hjælp til at komme væk. Det var en fejl, forklarer kommunen nu til TV2.

TV2's gennemgang af sagen kan læses her.