DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Første skridt mod fælles byggelager:
Skanderborg putter de første 3.800 mursten i genbrugs-byggelager

Brugbare mursten fra tandlægeklinik, der skal rives ned, skal kunne bruges i andet kommunalt byggeri i Østjylland.
29. OKT 2020 15.20

SKANDERBORG: Når en nedslidt tandlægebygning på Virring Skole skal rives ned, bliver murstene renset og opbevaret, indtil de kan bruges i et kommende kommunalt byggeri, oplyser Skanderborg Kommune om et pilotprojekt, som kan være et skridt på vejen mod en bank af genbrugsmaterialer på tværs af østjyske kommuner.

I stedet for at smide det hele ud, skal kommunen sortere, opbevare og genbruge murstenene på et senere tidspunkt. Det har byrådet netop besluttet.

Tandlægebygningen er bygget i 1962. Ydermuren er bygget af gule mursten af kalkmørtel, og det er målet at genbruge 3.800 mursten fra muren. Nogle er halve eller beskadigede og kan derfor ikke genbruges. 

Efter en nænsom nedrivning bliver stenene renset for mørtel og skidt. Herefter bliver de opbevaret hos Entreprenørafdelingen, indtil et egnet kommunalt byggeprojekt dukker op. 

- Det ville være hurtigere og nemmere at rive bygningen ned på traditionel vis, men det er en mere bæredygtig løsning at genbruge murstenene, fordi det kræver meget CO2 at fremstille nye sten, siger Claus Leick (SF), formand for Miljø- og Planudvalget. 

Grundig screening

Lars Bak, leder af Kommunale Ejendomme, drømmer om et fælles lager for genbrugsmaterialer, som flere kommuner kan gøre brug af:

- Den store udfordring ved genbrug af byggematerialer i en kommune er mængderne. Vi river for lidt ned til at kunne bygge for eksempel en ny skole af genbrugsmursten. Derfor er vi sammen med andre kommuner og Renosyd ved at se på, om vi med tiden kan lave en bank af genbrugsmaterialer. 

- Genbrug af materialer kræver en grundig screening, fordi vi skal selvfølgelig ikke sprede utidssvarende materialer som f.eks. tagplader med asbest. Fra tandlægeklinikken i Virring satser vi på at genbruge mursten og sålbænke. Vi har også en plan om at tilbyde interiøret til foreninger og borgere i nærområdet, siger Nana Møller Clausen fra Kommunale Ejendomme, som er tovholder på nedrivningen. 

Interiøret omfatter fx håndvaske, døre, skabe og belysning. 

ka