DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Skal regeringen forhindre for høj ejendomsskat?

Skal regeringen forhindre for høj ejendomsskat?

På AGORA diskuteres, om regeringen bør tvinge kommunerne til at skåne borgerne for en større stigning i ejendomsskatten
8. MAR 2012 14.50

Af Emil Rasmus Nielsen, [email protected]

SKAT er kommet med nye ejendomsvurderinger, som træder i kraft i år. De nye vurderinger medfører en markant stigning i grundværdierne flere steder i landet - ikke mindst i hovedstadsområdet, hvor vurderingen lyder på en stigning på 50 pct.

Det har fået både Venstre og Liberal Alliance til at melde ud, at regeringen bør tvinge kommunerne til at sænke grundskyldspromillen for at holde borgerne skadesløse, da deres ejendomsskat uden indgriben vil stige som følge af de nye grundvurderinger.

På AGORA forklarer skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V), hvorfor oppositionen er kommet med denne udmelding:

- Jeg synes ikke det er rimeligt, at nogle af landets boligejere udsættes for en ekstraregning, fordi SKATs vurderinger virker temmelig langt fra virkeligheden.

Han uddyber:

- Hvis enkelte kommuner de kommende år har udsigt til markant større indtægter fra grundskylden end budgetteret, så har disse kommuner jo også økonomisk mulighed for at sænke grundskyldspromillen, så borgerne ikke rammes så hårdt af de stigende vurderinger som ellers.

Mikkel Høegh, seniorøkonom i BRFkredit, mener også, at den nye stigning i grundværdierne kan være problematisk:

- Vurderingen understreger endnu engang, at der er behov for en reform af grundskylden. Det er ikke særligt hensigtsmæssigt, at boligejerne må til lommerne, når boligpriserne falder. Tilsvarende er det heller ikke hensigtsmæssigt, at boligejerne får store skatterabatter, når boligpriserne stiger. Et skattesystem der fungerer på denne vis skaber nemlig større udsving i boligpriserne frem for at begrænse dem.

Skattechokket udebliver
Fra en af de kommuner, som oplever de høje stigninger i grundværdierne, møder budskabet om at sænke grundskyldspromillen dog modstand. Gladsaxes borgmester, Karin Søjberg Holst (S), påpeger:

- Vi har allerede i dag regler, der sikrer, at øget skat, som følge af stigende grundværdier, bliver indfaset over en flerårig periode. Der er altså ingen, der får et skattechok.

Hun ser en fordel for alle i de højere ejendomsskatter:

- En stigning i grundværdierne kommer desuden alle borgere til gode uanset, hvor i landet de bor. Det sørger det kommunale udligningssystem for. De øgede kommunale skatteindtægter fra grundskylden gør, at statens udgifter til bloktilskud til kommunerne bliver mindre.

Skal regeringen sikre borgerne imod en stigning i ejendomsskatten?

Deltag i debatten på AGORA