
Den vurdering kommer fra Hosea Dutschke, direktør for Sundhed og Omsorg i Århus Kommune siden sommeren 2006. Han er ikke i tvivl om, at forudsætningen for en velgennemført kvalitetsreform i høj grad er åbenhed på alle niveauer.
Og når han mener, at evnen til at føre åbenhed ud i livet bør skrives ind i de kommunale topchefers resultatkontrakter, er han i sin egen afdeling gået foran. Områdecheferne i Århus bliver fra i år faktisk også vurderet på evnen til åbenhed - på linie med, hvor gode de er til at gennemføre personalepleje og god kontakt til pårørende og frivillige.
Ikke skjule noget
Selv har han endnu ikke kravet om åbenhed i sin egen resultatkontrakt, der er ved at blive udarbejdet for tiden. Og det er i sidste ende op til rådmanden, Dorthe Laustsen (SF).
Budgetnedskæringer på 10 mill. kr. koster 30 ud af 450 sygeplejerske-stillinger, og de ansatte har taget til sig, at Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg i år har åbenhed som indsatsområde. Ifølge virksomhedsplanen betyder det bl.a., at 'vi har truffet et valg om ikke at skjule noget for os selv eller for omverdenen.'
Ikke først cleare
- Og det går jo strålende, de bliver bedre og bedre til det, siger Dutschke med et skævt smil.
Det er ikke ham, der kalder kritiske læserbrevsskribenter til orden eller lader det sive gennem systemet, at kritik er uønsket. Han kalder det derimod karrierefremmende at være åbenmundet.
Og gammeldags chefer, der banker kritiske ansatte på plads, skal efter hans opfattelse mærke konsekvenser som advarsler og i sidste ende afskedigelser.
- Det er legalt at være kritisk. Det får de nyansatte hos os at vide fra starten - og samtidig skal de kende retningslinierne for kontakt til pressen. F.eks. at hvis de udtaler sig til et tv-kamera som privatperson, er det ikke smart at gøre det i uniform, men der er fuld opbakning til det at udtale sig.
- Når en journalist ringer til et ældrecenter, skal de ansatte ikke først cleare med rådhuset, hvad de kan sige. De, der er tættest på, ved bedst. Og på den måde skaber vi også det største ejerskab - og de fleste ambassadører for vores fælles arbejde.
Gulvreform
Med fokus på åbenheden ser Dutschke ingen kvalitetsreform ført ud i livet - uden at det samtidig bliver en 'gulvreform', der ikke bare involverer alle 'de kloge', men alle dem, der ved, hvor skoen trykker.
- Jeg ser faktisk kritikken og den åbne debat som innovation for fuld skrue. I forvejen gennemfører rådmanden årlige dialogmøder for de omkring 80 tillidsfolk - uden mig og den øvrige ledelse. Blot en fuldmægtig til at notere, hvad vi skal gå videre med. Og vi kan komme meget længere ad det spor.
Meddele-ret
Her i foråret har Dansk Magisterforening ytringsfrihed og selvcensur som kampagne - ikke mindst blandt sine mange offentligt ansatte, der sine steder døjer med blacklisting, uønskede forflyttelser eller ligefrem fyringstrusler, hvis de er for kritiske. Og DM-formand Ingrid Stage har i den sammenhæng peget på, om der skal indføres en meddeleret som i Sverige, hvor den kritiske ansatte har fuld juridisk beskyttelse.
Åbenhedspris
Århus-direktøren hilser velkommen, at både DM og DJØF er kommet meget på banen omkring ytringsfrihed på det seneste. Men for ham er formuleringerne i loven fuldt tilstrækkelige:
- Det er kulturen, der skal satses på. Nu er vi begyndt at sige åbenhed, nu skal vi også udleve det.
Stod det til Dutschke, så kunne KL gøre en forskel ved at få åbenhed ind som element i chefernes resultatkontrakter - via arbejdet i løn- og personaleudvalget. Så der kommer et tydeligt krav om at lade lederne gå forrest også på det punkt.
I hans egen afdeling bliver et af de synlige initiativer i år, at der i 2007 for første gang skal uddeles en 'Åbenhedspris' til en eller flere ansatte, som har bidraget til en konstruktiv debatkultur i afdelingen.
(Foto: Cedric Delalande)
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.