dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Pia Olsen Dyhr (tv.) og SF kommer ikke længere til at møde op til regeringsforhandlinger. Partiet har onsdag meldt sig ud af forhandlingerne. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

SF ude af regeringsforhandlinger: Venstre trækker i forkert retning

Regeringsforhandlingerne er blevet for blå, mener SF-formand Pia Olsen Dyhr, der ikke ser partiet som parlamentarisk grundlag for en S-V-regering.
7. DEC 2022 14.25

SF er ude af forhandlingerne om at danne en bred regering. Det fortæller SF-formand Pia Olsen Dyhr til Politiken. Hun begrunder det med, at "det er blevet for blåt".

- Det har været meget konstruktive forhandlinger, men vi er for langt fra hinanden på afgørende punkter. Det er vi, når det handler om klima og natur. Her trækker Venstre i en anden retning, fordi de er tæt på landbruget. Og det er blevet for blåt, når det handler om de særligt udsatte.

- Det er noget af det, vi har sloges for i forhandlingslokalet og her har vi virkelig mærket meget lidt flytbarhed i forhold til de allerfattigste børnefamilier, siger Pia Olsen Dyhr til Politiken.

Hun forklarer, at SF heller ikke kan være med på omfanget af de arbejdsudbudsreformer, som der bliver lagt op til i forhandlingerne. Her har blandt andre Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen presset på for at øge arbejdsudbuddet.

Ikke grundlag for SV

Flere politiske kommentatorer har set konturerne til en S-V-regering, hvilket vil være første gang i 44 år, hvis det sker. 

Pia Olsen Dyhr siger til Politiken, at SF ikke vil komme til at være parlamentarisk grundlag for en eventuel S-V-regering, men "et konstruktivt oppositionsparti".

Socialdemokratiet og kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) forhandler dermed nu med Venstre, Moderaterne og De Radikale om at danne en bred regering.

Også Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er formelt fortsat en del af regeringsforhandlingerne, men de to partier er ikke blevet indkaldt til forhandlinger i et stykke tid.

Der er gået 36 dage siden folketingsvalget 1. november. Der er ikke tidligere gået så lang tid med at danne en regering. Mette Frederiksen fortalte ved valgudskrivelsen 5. oktober, at hun gik efter at danne en bred regering.

Den mulighed blev dengang kategorisk afvist af Jakob Ellemann-Jensen, men efter det pauvre valgresultat for blå blok kom han på andre tanker.

Ærgelse hos Mette F

Kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) ærgrer sig over, at også SF har forladt forhandlingerne om en bred regering. Det siger hun til TV 2 og DR kort efter SF's melding.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at De Konservative først og nu senest SF har meldt sig ud, som de har gjort, for jeg har haft et ønske om, at begge partier kunne være med, siger den fungerende statsminister til medierne.

Hun kalder det samtidig videre "legitimt nok", at SF heller ikke ønsker at være parlamentarisk grundlag til en bred regering.


/ritzau/
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/sf-ude-af-regeringsforhandlinger-venstre-traekker-i-forkert-retning

GDPR