
KØBENHAVN: En ren kolonihave-massakre, kalder Mette Gjerskov de lejestigninger, som Københavns Kommune har varslet.
Stigningerne kommer som følge af en udtalelse fra Statsforvaltningen, der tvinger kommunerne til at fastsætte lejen ud fra markedspris. Afgørelsen og lejestigningerne strider med selve grundidéen i kolonihavetanken, der retfærdiggør leje under markedspris ud fra sociale hensyn.
- Regeringen og Dansk Folkeparti har haft alle muligheder for at forhindre denne kolonihave-massakre. I juni fremsatte Socialdemokraterne et beslutningsforslag i Folketinget. Vi råbte vagt i gevær og opfordrede regeringen til at fremtidssikre de danske kolonihaver ved at ændre lovgivningen, så kommunerne fortsat kan sørge for at ældre, unge og de fattigste i vores samfund også har råd til en kolonihave. Desværre forkastede Dansk Folkeparti og regeringen løsningsforslaget, siger Mette Gjerskov.
Konkret betyder stigningen, at en gennemsnitlig kolonihave i København vil komme til at koste helt op til 10.000 kroner om året i leje til kommunen. Oven i det kommer leje til den lokale kolonihaveforening, fællesudgifter, vedligeholdelse osv. Med stigningen risikerer mange af de fattigste kolonister ikke længere at have råd til det grønne pusterum, en kolonihave giver, oplyser hun.
- Det kan ikke være rigtigt, at kommunerne ikke skal have lov til at tage sociale hensyn. Jeg vil nu endnu engang bringe sagen op hos miljøministeren for at få afklaret, om hun mener, det er acceptabelt, at de fattigste kolonister tvinges til at afgive deres haver. Samtidigt må vi have hende til at redegøre for om Statsforvaltningens afgørelse er i overensstemmelse med kolonihaveloven, hvor netop tanken om, at alle skal have råd til en kolonihave er i højsædet siger Mette Gjerskov.
I København drejer stigningerne sig her og nu om alle nyttehaver samt to kolonihaveforeninger i Herlev. Derudover har BaneDanmark varslet stigninger i deres haver. Beslutningen vil være afgørende for, hvordan lejeniveauet for resten af Københavns kolonihaver fastsættes, når deres kontrakt med kommunen skal genforhandles i 2017. I et større perspektiv er problemet, at Københavns Kommunes beslutning risikerer at danne præcedens for resten af landets mere end 62.000 kolonihaver. I det perspektiv er beslutningen af principiel karakter og kan få vidtrækkende konsekvenser.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.