Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Risikofrit at fejle i socialsager

Flere praksisundersøgelser har i årevis dokumenteret alvorlige procedurefejl både i sager om anbragte børn og om demente, der skal flyttes
KORT NYT21. DEC 2011 12.00

Det er i realiteten risikofrit for en kommune at overtræde reglerne for f.eks. flytning af en dement beboer, sådan som det blev skildret i DR Søndag i en sag fra Vordingborg. Hvis en kommune ikke overholder tidsfrister på samtaler i beskæftigelsessystemet, koster det til gengæld i bloktilskuddene.

Det konstaterer Orientering på P1 efter en gennemgang af praksisundersøgelser fra statsforvaltninger og fra Ankestyrelsen. Det gælder Statsforvaltningen Sjællands praksisundersøgelse fra 2008 af fire kommuner - deriblandt Vordingborg - om flytning af demente og andre, der ikke selv er i stand til at sige fra. Kun i fem pct. af sagerne levede kommunerne op til reglerne, resten ville være blevet ændret eller hjemvist til det sociale nævn, hvis borgerne havde klaget.

I 2011 fulgte en undersøgelse fra Statsforvaltningen Syddanmark - her mangler afgørende dokumentation i halvdelen af sagerne. Fra Ankestyrelsen viser praksisundersøgelser genem flere år, hvordan kommuner ikke lever op til reglerne i sager om anbringelser af børn og unge.

Chefer fra de nævne statsforvaltninger bekræfter, at fejlene i det sociale system ikke koster kommunerne noget. Når de tilsidesætter procedurer i sociale sager, har de sociale nævn ingen sanktionsmuligheder.

ka