DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Regionsrådsformand stempler ind i overborgmesterkamp
Sopie Hæstorp Andersen vil gerne være socialdemokratisk spidskandidat i Københavns Kommune ved KV21.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Regionsrådsformand stempler ind i overborgmesterkamp

Officielt: Sophie Hæstorp Andersen går efter at skifte regionshuset i Hillerød ud med overborgmesterkontoret på Københavns Rådhus. Hug til Frank Jensen på vejen.
29. OKT 2020 13.13
TEMA: KV21

KØBENHAVN: Efter i over en uge at have været nævnt som en mulig overborgmesterkandidat ved KV21, og efter tidligere i dag at være anbefalet til posten af børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), melder Hovedstadens regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen sig nu officielt som kandidat. Det sker med et interview i Politiken, som desuden varsler et større interview om Sophie Hæstorp Andersens visioner for København.

- Jeg elsker København. Jeg er Brøndby-fan, men jeg elsker København, siger hun til avisen og kalder posten som overborgmester "sindssygt spændende".

Sophie Hæstorp Andersen blev kort før Frank Jensens exit fra overborgmesterposten genvalgt som regionsrådsformandskandidat til KV21, men den værdighed er hun nu klar til at bytte med posten som overborgmesterkandidat. I Politiken kalder hun det dog "vemodigt", hvis hun må tage afsked med regionsrådet.

Hun blev valgt til Regionsråd Hovedstaden fra starten ved KV05, efter at hun forinden havde været folketingsmedlem fra FV01 til FV05. Allerede i 2007 vendte hun tilbage til Folketinget, indtil hun blev spidskandidat til Regionsråd Hovedstaden ved KV13 og siden da har været regionsrådsformand.

Hun fik 64.917 personlige stemmer ved KV13, heraf de 21.874 i Københavns Kommune. Ved KV17 blev det til lidt færre: 60.162, heraf 18.084 i Københavns Kommune. Til sammenligning fik Frank Jensen 30.637 personlige stemmer ved KV17, 28.625 ved KV13 og 35.864 ved KV09 da han første gang stillede op. Ritt Bjerregaard fik 60.338 personlige stemmer ved KV05.

Om sin muligvis manglende kendthed i sammenligning med nuværende og tidligere ministre, der har været nævnt som mulige overborgmesterkandidater, siger Sophie Hæstorp Andersen til Politiken, at "det må vi jo gøre noget ved".

Lidt usædvanligt leverer hun samtidig en bredside mod den nu forhenværende overborgmester Frank Jensen, som hun kritiserer for at spekulere i, at "det måske var led i en konspiration, at man blev væltet, og at man nærmest slet ikke kan huske de her episoder". Hun mener  "desværre ikke, at han selv helt har kunnet se, hvad problemet var", siger hun om de #MeToo-sager, der endte med at koste Frank Jensen posten.

Foruden Sophie Hæstorp Andersen har også tidligere folketingsmedlem Mette Reismann meldt sig som mulig overborgmesterkandidat.