dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Grusgravs-hovsa:
Regional råstofplan var godt gemt

Mens planer for selv små maskinhuse i det åbne land tydeligt annonceres af kommunerne i lokalpressen, var regional udpegning af en kommende grusgrav gemt i en diger råstofplan. Regionspolitiker vil oplyse bedre fremover
MIDTJYLLAND: Med massiv modstand fra lokalbefolkningen står Region Midtjylland nu tæt på at være låst på en råstofplan, der tillader en 11 hektar stor grusgrav ved Gl. Rye i Søhøjlandet, hvor de lokale alt for sent opdagede, hvad der var på vej, så de kunne gøre indsigelse i tide.

Formanden for Forsynings- og Miljøudvalget i Skanderborg Kommune, Carsten Jakobsen (S) retter kritikken af et demokratisk set temmelig problematisk forløb mod regionen:

- Der er noget galt med høringsprocessen, når borgerne først bliver opmærksom på råstofplanen i september i år, da der er partshøring af naboerne.

- På dette tidspunkt er en indsigelse for sent. Gravetilladelsen kan nu formentlig kun forhindres, hvis der er store arkæologiske fund, såsom en ny vikingeborg.

Ikke tydelige nok
- Sådan en partshøring burde foretages af Regionsrådet samtidig med annoncering i diverse dag- og lokale ugeblade før behandlingen af Råstofplanen i byrådene. Og før den endelige vedtagelse i Regionsrådet af råstofplanen.

Næstformand i regionens råstofudvalg, Kaj Møldrup Christensen (S) mener dog, at kommunalpolitikerne og regionen må dele ansvaret for, hvad der gik galt:

- Vi har lært af det her. Når den slags udpegninger af egnede områder til råstoffer skal ud og vi ønsker reaktioner fra borgerne, så skal der annonceres mere målrettet i medierne. Der skal nok være navn på de byer og områder, der bliver berørt. Vi har ikke været tydelige nok.

Han indskyder, at rigtig mange borgere i regionen faktisk fandt ud af, at der var planer for deres lokalområde. Afsnittet med bemærkninger fra borgerne fylder 40 sider i den færdige råstofplan.

Oplyste ikke politikere
At sagen om grusgraven ved Gl. Rye er forløbet, som den er, er ifølge Kaj Møldrup et sammenfald af flere uheldige omstændigheder. Udkastet til råstofplan var ude i 2007, og selve høringen forløb nogle måneder i begyndelsen af 2008. Men på det tidspunktet gav ingen i det berørte område sig til at gennempløje planen, der dækker hele den midtjyske region.

- Administrationen i Skanderborg Kommunen pegede faktisk på to områder, der kunne give problemer, og der var et møde på det administrative plan mellem kommune og region, men politikerne i Skanderborg blev åbenbart ikke orienteret.

- Under høringen kom der så borger-reaktioner fra det ene område, men ikke fra det andet. Og så blev råstofplanen vedtaget. Hov.

Efter det seneste udvalgsmøde ved Kaj Møldrup ikke, hvad der kan gøres, for man er juridisk bundet af råstofplanen.

Udvalget er indstillet på et borgermøde, hvis kommunen inviterer.


Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/regional-raastofplan-var-godt-gemt

GDPR