Regeringen vil bygge almene boliger på Christiania
Fra Christiania, hvor regeringen ønsker muligheden for almene boliger undersøgt.
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

Regeringen vil bygge almene boliger på Christiania

Regeringen vil bruge ti mia. kr. fra Nybyggerifonden på at bygge 22.000 almene boliger.
12. OKT 2021 10.50

KØBENHAVN: Regeringen planlægger, at nogle af de i alt 22.000 almene boliger, som regeringen vil bygge frem mod 2035, skal ligge på Christiania i København. Det fremgår af udspillet, der kan ses på regeringen.dk.

Regeringen vil undersøge, om der kan etableres nye almene boliger på en lang række konkrete steder i København såsom Skjolds Plads på Nørrebro, Bispebjerg, Christiania med videre, står der i udspillet.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) præsenterer tirsdag udspillet, der bærer navnet "Tættere på II - Byer med plads til alle", i København.

- Hvis vi vil skabe balance i hele Danmark, er vi nødt til også at skabe balance i vores store byer. Den balance tipper, når det er svært for almindelige mennesker at finde en bolig, og når nye boligområder er på vej til at udvikle sig til velhaverkvarterer.

- Vi vil derfor nu sætte os i spidsen for at bygge flere almene boliger, så vi sikrer blandede byer, siger Kaare Dybvad Bek.

Skal undersøges

Det fremgår dog ikke klart af udspillet, om det er muligt at bygge boliger i fristaden.

Af udspillet fremgår det, at regeringen vil "undersøge" og "arbejde målrettet for" at bygge almene boliger på Christiania.

Det fremgår heller ikke, hvor mange almene boliger der i givet fald skal ligge på Christiania.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde i sin tale ved Folketingets åbning tirsdag i forrige uge, at udspillet, der præsenteres tirsdag klokken 11, skulle betyde tre gange så mange nybyggede familieboliger i København.

Regeringen foreslår, at kommunerne skal have mulighed for at stille krav i lokalplaner om, at op til 33 pct. af boligmassen i nye boligområder skal forbeholdes almene boliger. Tallet er i dag 25 pct.

- Det her kræver lovændringer, og det kræver penge, siger Kaare Dybvad Bek.

De almene boliger skal ifølge Mette Frederiksen have en størrelse på typisk mellem 80 og 90 kvadratmeter, og de skal koste omkring 8.000 kr. om måneden at bo i.

Flere penge tilføres fond

Regeringen foreslår at bruge ti mia. kr. fra Nybyggerifonden i perioden frem til 2035 på at skabe 22.000 nye almene boliger.

Fonden, som blev etableret i 1998, yder støtte til alment byggeri. Pengene til fonden kommer fra beboere i almene boliger, der via huslejen indbetaler penge til fonden.

Nybyggerifonden råder i øjeblikket over cirka en mia. kr., men regeringen foreslår, at der skal etableres en fond for blandede byer, som skal finansieres af Nybyggerifonden.

Den nye fond skal have tilført ti mia. kr. fra 2022 til 2035. I udspillet er der disponeret fem mia. kr. fra næste år og til og med 2031.

Opdateret 11.54 med bl.a. kommentarer fra Kaare Dybvad Bek

Ritzau