Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Regeringen: Letbane i Aarhus må gerne køre i 2016

Transportministeren fremsætter nu lovforslag om letbanen i det østjyske og statsministeren håber det kan gå hurtigt med at få den anlagt

Af Morten Uhrenholdt, [email protected]

FOLKETINGET: - Det bliver den første letbane i Danmark - sådan en slags hurtige, moderne sporvogne mellem Odder, Aarhus centrum og Grenaa. Og der er ingen tvivl om, at en sådan letbane vil styrke den kollektive trafik i det østlige Jylland. Det er noget, vi gerne har ville have i mange, mange år.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var tydeligvis glad for at kunne præsentere sin transportministers dugfriske lovforslag om den østjyske letbane på tirsdagens pressemøde. Lovforslaget var med på regeringsmødet tirsdag, og det vil derfor snart nå frem til Folketinget.

Der er tale om en kombineret anlægs- og selskabslov. Der skal oprettes et interessentskab, Aarhus Letbane I/S, bestående af Aarhus Kommune, transportministeren og Region Midtjylland, der har til opgave at gennemføre anlæggelsen af letbanen.

Del af grøn omstiling
Og så rummer lovforslaget hjemmel til at foretage sig det fornødne - herunder gennemføre ekspropriationer og f.eks. nedlægge byggelinier og -forbud for at sikre anlægget.

Interessentskabet opløses, når opgaven er gennemført, og letbanen overdrages til et driftsselskab, der i mellemtiden bliver oprettet af Aarhus Kommune og Region Midtjylland, og som skal stå for drift og vedligeholdelse af letbanen.

De eksisterende Odderbanen  og Grenaabanen tilpasses til den  nye letbane, men her vil det fortsat være Banedanmark, der skal sørge for vedligeholdelse.

- I regeringen håber vi også, at letbanen vil bidrage til, at flere bruger den kollektive trafik i denne del af Danmark. Regeringen arbejdere jo målrettet på en grøn omstilling af Danmark, og det er letbanen selvfølgelig også et led i. 

- Og vi håber også på, at det kan komme til at gå ganske hurtigt, så banen kan stå klar - muligvis allerede i 2016, sagde statsministeren.