Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Kommuner og region har fundet penge til letbane

Aftalen indebærer, at staten finansierer 40 pct., kommunerne 34 pct. og Region Hovedstaden med de resterende 26 pct. af 2,2 milliarder
30. MAJ 2011 9.23

Kommunerne i Ringby-Letbanesamarbejdet og Region Hovedstaden har nu fundet sammen om finansieringen af en letbane, der strækker sig langs Ring 3 fra Lundtofte i nord over Gladsaxe, Herlev, Glostrup Albertslund og Brøndby til Ishøj i syd, oplyser Gladsaxe Kommune.

De involverede kommuner og Region Hovedstaden har i enighed fundet de 2,2 milliarder kroner til en moderne letbane. Aftalen indebærer, at staten finansierer 40 procent af byggesummen, kommunerne bidrager i fællesskab med 34 procent og Region Hovedstaden med de resterende 26 procent.

 - Det er dejligt, at vi i kommunerne og Region Hovedstaden nu har fået vores del af finansieringen på plads. Det har jo været lidt af en bedrift at skulle finde så mange penge, når man tænker på den økonomiske situation kommunerne er i lige nu, og jeg er også meget glad for at regionen har bidraget med så stort et beløb. Derfor glæder vi os til hurtigst muligt at få aftalt et møde med ministeren, så vi kan få en endelig aftale på plads, siger Karin Søjberg Holst (S), formand for Ringby-Letbanesamarbejdet og borgmester i Gladsaxe. 

Tusinder vil komme lettere på arbejde
Hovedstaden har før alle andre ønsket sig en letbane - hurtig, præcis og miljøvenlig. Derfor har staten givet tilsagn om at støtte letbanen med 1,5 milliarder kroner, og kommunerne og Region Hovedstaden har nu fundet en finansieringsmodel for de resterende 2,2 milliarder kroner, der skal til for at bygge den højklassede kollektive transportforbindelse.

- Tusindvis af mennesker vil med den nye letbane hver dag kunne komme lettere på arbejde. Letbanen giver mulighed for at komme på tværs og ind til byen på en hurtig og mere fleksibel måde, hvor vi kan kombinere den med S-banen, busserne og Metroen, siger Vibeke Storm Rasmussen (S), formand for Region Hovedstaden.

Letbanen vil skabe ny vækst
Pengene fra kommuner og region er godt givet ud, for letbanen kører gennem områder, hvor der allerede bor mange mennesker, og de støjsvage og moderne sporvogne vil skabe vækst og nye arbejdspladser. En COWI-rapport fra 2010 viser, at letbanen vil skaffe over 65.000 nye arbejdspladser over 15 år og kunne tiltrække 65.000 passagerer i døgnet.

Letbanen får formentlig 28 stop, og en tur fra Lyngby til Ishøj kan gøres på 44 minutter mod 68 minutter med S-bus.

Ringby-Letbanesamarbejdet har blandt andet sammen med Realdania udarbejdet en vision om bæredygtig udvikling af hovedstadsregionen, som har fået navnet LOOP City, hvor omdrejningspunktet er en letbane langs Ring 3.

Aftalen mellem kommunerne og Region Hovedstaden rummer mulighed for endnu mere letbane. Samarbejdspartnerne har forpligtet hinanden på at arbejde for, at letbanen som en etape 2 videreføres fra Brøndby til Avedøre Holme. Staten har dog ikke forpligtet sig økonomisk over for en eventuel etape 2.

ka