Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Regeringen afviser at kigge på udskældt offentlighedslov

Justitsminister Nick Hækkerup (S) afviser onsdag, at regeringen vil se på offentlighedsloven trods anbefaling.
6. MAJ 2020 14.29

Regeringen kommer ikke til at åbne for, at den udskældte offentlighedslov bliver ændret. Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i Folketingssalen onsdag.

Han bliver spurgt af Dansk Folkepartis Peter Skaarup, efter at Ytringsfrihedskommissionen har anbefalet en revision af loven, der hæmmer borgere og journalisters indsigt i regeringens arbejde.

- Positionerne i Folketinget er velkendte. Og udsigten til at nå til enighed har for mig at se ikke ændret sig med denne her rapport.

- Derfor har jeg ikke noget behov for at genåbne drøftelserne om offentlighedsloven, siger justitsministeren.

Ytringsfrihedskommissionen, der afleverede sin rapport i sidste uge, anbefaler, at der ændres på offentlighedsloven. Kommissionsmedlemmet Vibeke Borberg, advokat og ph.d. i retsvidenskab, skrev:

- Vi mener, at den nye offentlighedslov ikke har fundet den rette balance mellem det fortrolige rum og offentlighedens og mediernes interesse i at kunne få indblik i faktuelle forhold bag de politiske beslutninger.

Mørklægningsloven af 2013

Offentlighedsloven blev vedtaget i 2013 under den daværende socialdemokratisk-ledede regering. Den hæmmer journalister og borgeres muligheder for at få aktindsigt.

Af kritikere er loven blevet kaldt mørklægningsloven, fordi den skaber mere lukkethed i forvaltninger og ministerier, og et politisk mindretal vil gerne ændre den.

Men det har de to traditionelle magtpartier, regeringspartiet Socialdemokratiet og Venstre, der sammen har flertal i Folketinget, afvist. Og det bliver de ifølge justitsministeren ved med.

- Socialdemokratiet og Venstre, der udgør et flertal i Folketinget, mener, at der er en rimelig balance mellem hensynet til offentligheden, og hensynet til at regeringen skal kunne gøre sig interne overvejelser fortrolighed i loven, siger ministeren.

Spurgt om, hvorvidt det svar gælder hele regeringsperioden, svarer Nick Hækkerup:

- Man skal være varsom med at bruge ord som aldrig eller altid som politiker. Men grundlæggende er intet ændret med kommissionens rapport for mig.

Ritzau