Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
‘Protestskoler - forståeligt modsvar eller unfair modarbejdning?

‘Protestskoler' - forståeligt modsvar eller unfair modarbejdning?

Private ‘protestskoler' beskyldes for at modarbejde faglige og økonomiske skoleplaner i kommunerne. Debatten tages op på Agora
24. MAJ 2012 13.37

Der er kommet mange små privatskoler til de seneste år, og det møder nu kritik. Nye, små privatskoler kan nemlig modvirke den faglige og økonomiske gevinst, man havde regnet med at få ved at nedlægge flere små folkeskoler, lyder det fra flere sider.

Blandt kritikerne er Nyborgs borgmester, Erik Christensen (S), der kommenterer sagen på Agora:

- Hvis man vælger en friskole, fordi man er uenig i det værdigrundlag, folkeskolen hviler på, og man hellere vil have et andet skoletilbud til sine børn, så synes jeg, det er fair nok. Men når det opstår som protestskoler på grund af noget geografi, så synes jeg faktisk ikke, det er fair.

Matriklen ikke så væsentlig
Han forklarer endvidere, hvorfor de i Nyborg Kommune har fundet det mest hensigtsmæssigt at lukke de mindste skoler:

- Det, vi har gjort, er, at vi har sagt: vi vil hellere sørge for, at vores børn får et rigtigt godt skoletilbud, og så er det ikke så væsentligt for os, på hvilken matrikel det foregår.

Troels Ravn, børne- og undervisningsordfører for Socialdemokraterne, bakker fuldt op om den grundlæggende ret for borgerne til at starte en privatskole. Han mener dog også, at borgerne må tage højde for, at skolerne kan være for små:

- I den forbindelse er jeg da meget skeptisk i forhold til de her protestskoler, hvor man i et øjebliks vrede over, at kommunen vil lukke den lokale skole, så tyer til at oprette en friskole, hvis ikke elevgrundlaget er til stede.

Kreativitet efterlyses
Liberal Alliances uddannelsesordfører, Merete Riisager, mener imidlertid, at kritikken er forfejlet:

- Lige nu drives der en hetz mod de frie skoler drevet af især fagbevægelsen og Socialdemokratiet. Det er ubehageligt. Friskoletraditionen har samlet set løftet både dannelse og det faglige niveau i grundskolen og de har været en generator for pædagogisk teori og praksisformer.

Hun understreger desuden, at lukning af små folkeskoler ikke er en selvfølge:

- Jeg efterlyser i høj grad mere kreativitet fra de kommunale politikere i forhold til at se, hvor man kan spare henne, i stedet for at stirre sig blinde på ét punkt. Når forældrene siger noget andet, så må de jo tage det til efterretning derude.

Er de nye privatskoler et problem, vi bør tage hånd om, eller er problemet i virkeligheden, at kommunerne er alt for ivrige med at lukke de små folkeskoler? Deltag i debatten på Agora