Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Projekt med teknologiske hjælpemidler i ældreplejen en succes

Ny teknologi og opkvalificering af personalet i Odenses ældrepleje betyder, at de tunge løft nu kan klares af én medarbejder i 74 pct. af de situationer, hvor man tidligere skulle være to om opgaven

ODENSE: Et projekt om forflytningsteknologi, der er gennemført af Servicestyrelsen ved hjælp af midler fra ABT-fonden, har givet markante resultater.

Foruden Odense har Aarhus og Slagelse Kommune medvirket i projektet. Formålet med projektet har været at afprøve hjælpemidlernes potentiale på tre områder:

- Muligheden for at frigive tid hos medarbejderne
- Forbedre medarbejdernes arbejdsgange og arbejdsmiljø
- Opretholde serviceniveauet over for borgerne

For medarbejderne i Odenses ældrepleje er der åbenlyse fordele ved at bruge den nye teknologi ved de tunge løft. Det giver dem mindre belastende arbejdsstillinger, større arbejdsglæde, færre forflytninger og bedre kontakt til borgerne, viser resultaterne af projektet.

Også de borgere, ældreplejens personale kommer hos, ser fordele ved, at forflytningerne klares af én medarbejder frem for to. De oplever bl.a., at de i højere grad selv kan deltage i forflytningerne, og de er trygge ved at blive forflyttet af én medarbejder.

Èn er nok ved tre ud af fire forflytninger
Ikke alle forflytninger kan klares af én medarbejder, men potentialet er stort. Odense Kommune, der i forvejen har arbejdet meget målrettet med forflytningsteknik, er oppe på, at 74 pct. af forflytningerne kan håndteres af én medarbejder med de rette hjælpemidler.

Projektleder Karin Theilgaard fra Odense Kommune fortæller:

- En væsentlig årsag til, at vi i Odense Kommune kan rykke så meget på det her felt, er, at vi i forvejen har arbejdet rigtig meget med forflytninger og arbejdsmiljø i det hele taget. Vi har en forflytningspolitik, der er rigtig godt implementeret, og vi har en nøje tilrettelagt undervisning, hvor vi nemt har kunnet implementere de smarte arbejdsmetoder, vi er blevet præsenteret for i projektet.

De smarte arbejdsmetoder omfatter bl.a. sejl og loftslift, som kan løfte en person ud af sengen og over på en bækkenstol. Bækkenstolen har hæve-sænke-funktion, så man fx kan hæve personen op i en højde, hvor hun kan se sig selv i spejlet, mens hun bliver friseret. Det giver også en bedre arbejdsstilling for medarbejderen.

mou