DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Prishop i byggebranchen kan presse kommunale byggerier
Der er rift om både håndværkere og byggematerialer for tiden.
Foto: Mads Jensen, Ritzau Scanpix

Prishop i byggebranchen kan presse kommunale byggerier

Prisstigninger og mangel på byggematerialer rammer også i kommunerne.
18. MAR 2021 13.30

Coronakrisen har givet mangel på flere byggematerialer, og samtidig har leverandører varslet historisk store prisstigninger. Det kan også give problemer i kommunerne.

I Horsens har administrationen lavet et notat om sagen i økonomiudvalget efter ønske fra Liberal Alliance. Heri fremgår det, at man gennem den seneste tid har kunnet konstatere stigende priser på kommunalt byggeriarbejde.

"Det er vurderingen, at priserne på dette område stiger et stykke tid endnu," skriver forvaltningen, som ser flere forklaringer på de stigende priser:

Først og fremmest nævnes de stigende priser, som skyldes en lavere produktion af materialer på verdensplan, større efterspørgsel på materialerne og højere transportudgifter end normal.

Desuden stiger arbejdsomkostningerne også. Og endelig kan det være svært at finde håndværkere, der har tid til at løse opgaverne inden for den fastsatte tidsfrist, og ofte betyder de fyldte ordrebøger, at de tilbud, der kommer, er højere end tidligere.

Forsinket byggeri i Viborg

Mens økonomiudvalget i Horsens har besluttet at følge udviklingen fra sag til sag og lade det indgå i budgetforhandlingerne, har situationen på byggeområdet haft konsekvenser i Viborg. 

Her har man netop udskudt et byggeri af en ny skole til 200 mio. kr., fordi der var uventet lang leveringstid på betonelementer, skriver TV Midtvest. I stedet for at stå færdig i august 2023 ventes den nu først at være færdig et senere.

- Byggematerialer er en væsentlig del af forudsætningen for at få rejst den bygning. Der er en realistisk melding, at det kan vi ikke få i forhold til den tidsplan, der var. Derfor har vi varslet, at byggeriet bliver udskudt, siger Per Møller Jensen (S), formand for børne- og ungdomsudvalget, til tv-stationen.

Også priserne på træ er steget til vejrs. Ifølge TV2 skyldes det blandt andet, at canadiske skove har været angrebet af barkbiller, og det har øget især den amerikanske efterspørgsel på træ fra andre lande.