DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Politisk flertal vil have undersøgt coronadødsfald på plejehjem

Efter 923 coronadødsfald blandt plejehjemsbeboere skal udbrud og dødsfald undersøges.

Under coronapandemien har regeringen haft som mål at holde smitten ude fra plejehjem for at beskytte beboerne mod et alvorligt forløb med coronavirus.

Det er ikke lykkedes. 923 plejehjemsbeboere er ifølge Statens Serum Institut døde af eller med coronavirus i Danmark. Det svarer til 39 pct. af alle danske covid-19-dødsfald. Samtidig har 400 ud af landets godt 900 plejehjem haft mindst et tilfælde af coronavirus.

Det er en af grundene til, at en ny undersøgelse nu skal se på, hvordan myndighederne har tacklet corona-epidemien i ældreplejen. Det er et flertal i Folketinget blevet enige om, skriver DR. Flertallet består af Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og løsgængeren Susanne Zimmer.

Initiativet til undersøgelsen kommer, efter DR og andre medier har dækket myndighedernes problemer med at beskytte landets plejehjemsbeboere mod coronavirus.

DR har blandt andet beskrevet, at tusindvis af lyntest ikke blev kørt ud til plejehjem før jul, selvom leverandører stod klar med testbiler, mens smitten på plejehjem spredte sig voldsomt. Og sidste forår satte DR fokus på, at beholdningen af værnemidler var kritisk.

Rustes til fremtidige udbrud

Formålet med den nye undersøgelse er ifølge partierne at sikre, at styrelser, regioner og kommuner bliver bedre rustet til at håndtere udbrud af smitsomme infektionssygdomme i ældreplejen fremover.

- Vi er selvfølgelig optaget af at finde ud af, hvad der har virket. Og så kommer vi også til at se på, hvad der ikke har været virksomt, siger Socialdemokratiets ældreordfører, Birgitte Vind, til DR.

Der er fra partiernes side lagt op til, at undersøgelsen skal udføres af eksperter - gerne fra Vive (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd).

Partierne bag undersøgelsen er samtidig enige om, at undersøgelsen skal forankres i Social- og Ældreministeriet under minister Astrid Krag (S), og at ministeriet skal bistå eksperterne med relevante oplysninger.

Kritik af undersøgelsens forankring

Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Det Konservative Folkeparti har valgt at stå uden for aftalen om en undersøgelse.

De borgerlige partier er enige i, at det er relevant at undersøge mange af de spørgsmål, undersøgelsen skal svare på. Men flere af de blå partier fortæller til DR, at de ikke kan stå bag aftalen, fordi undersøgelsen skal ligge i Social- og Ældreministeriet.

De borgerlige partier havde forud for i dag lagt op til, at undersøgelsen skulle udføres af Vive, men være forankret i et underudvalg til Folketingets Sundhedsudvalg, og altså ikke i et ministerium.

Der er lagt op til, at undersøgelsen skal være færdig inden udgangen af 2021.

ak