Plejecentre i Ringsted øver sig i at opfylde dementes behov

Plejecentre forstærker indsats for bedre livskvalitet for borgere med kognitive udfordringer.
6. JUN 2022 12.40

RINGSTED: Et nyt observationsværktøj er et af midlerne til at forstærke indsatsen for mere livskvalitet til borgere med kognitive udfordringer på plejecentrene, oplyser Ringsted Kommune.

Mennesker har en række psykologiske behov, og de fleste af os kan selv sætte ord på de ting, vi gerne vil eller savner. Det er straks sværere, når man får demens eller får andre kognitive udfordringer og dermed ikke længere selv kan sige det højt eller reagere, når man eksempelvis gerne vil med i et fællesskab.

Den udfordring arbejder de hver dag med på de tre plejecentre, og med et nyt observationsredskab skal den indsats forstærkes. Redskabet hedder Nord, som står for Neutralt Observations Redskab til Demente. 

Nord kan bruges til at gennemgå en række temaer, hvor man ser efter, om de psykologiske behov dækkes og hvordan. Efter screeningen sætter man et rehabiliterende mål for borgeren. Det kan for eksempel være at imødekomme borgerens behov for inklusion gennem fællesaktiviteter som spil, madlavning, musik eller bare samvær mellem personer.  

Eget bord - men med alligevel

En borger var for eksempel med i fællesskabet med de andre beboere på plejecentret, men havde svært ved at rumme det store fællesskab. Efter at have observeret borgeren med redskabet fandt personalet nye måder, der kunne opfylde borgerens behov og samtidig tage hensyn til hendes specifikke udfordringer.

- Hun havde behov for at sidde ved sit eget bord, men stadig med blandt de andre borgere. Her kunne hun sidde med sine egne ting, men stadig være en del af fællesskabet. Hun fik mindre uro, og det var angstdæmpende at sidde ved sit eget bord. Og borgeren var stadig en del af fællesskabet ved, at fællesbordet var lige ved siden af, siger teamleder Mette Nielsen.

- Vi har meget fokus på, at det ikke er en medarbejder, der sidder med skemaet, men at det er flere medarbejdere, der er med i screeningen af hver borger. Det gør, at de så får flere perspektiver på borgeren, og det giver et bedre og bredere samarbejde og en øget refleksion om, hvorfor vi gør, som vi gør, siger Mette Nielsen.

Redskabet har indtil videre været brugt som et pilotprojekt på demenshusene på Plejecenter Solbakken. Planen er, at det nu skal bruges på de øvrige afdelinger på plejecentret, og næste år skal det bruges på alle tre plejecentre i kommunen.

ka