

Patienterstatningen har afgjort den sidste sag i rækken af ansøgninger om erstatning efter amputationer.
Det skriver Patienterstatningen tirsdag i en pressemeddelelse.
Omkring 50 millioner kroner er blevet tildelt i erstatning fordelt på 116 patienter.
De har fået erstatning, fordi Patienterstatningen har vurderet, at de med overvejende sandsynlighed kunne have undgået at få amputeret et eller begge ben.
I alt 441 patienter havde søgt om erstatning. Det er altså lidt flere end hver fjerde, der har fået tildelt en erstatning.
Patienterstatningens direktør, Karen-Inger Bast, kalder det en af de største serieskader i myndighedens historie.
- Uanset årsagen er patienternes liv forandret permanent. Jeg håber, at selv de patienter, som vi ikke har kunnet give erstatning, i det mindste har fået en afklaring af deres forløb, siger hun.
Startede i 2022
Amputationssagen strækker sig tilbage til 2022, hvor det kom frem, at Region Midtjylland muligvis havde foretaget flere amputationer, der kunne være undgået, hvis patienterne i rette tid havde fået karkirurgisk behandling.
Efterfølgende besluttede Region Midtjylland såvel som Region Sjælland og Region Syddanmark at gennemgå en lang række patientforløb.
Flere hundrede patienter blev kontaktet og fortalt, at der muligvis var sket fejl i deres behandlingsforløb.
I sagerne, hvor der er givet erstatning, er fællestrækket, at der blev grebet for sent ind. Men Patienterstatningen har ikke fundet frem til en enkeltstående årsag til, at der ikke blev behandlet i tide.
- Sagerne vidner om, at karkirurgien har været under pres, siger Karen-Inger Bast.
Hun forventer at se færre erstatningssager om amputationer fremover.
Det skyldes, at antallet af forebyggende indgreb er steget i tiden efter amputationssagen.
Samtidig bliver der foretaget færre amputationer hos karkirurgiske patienter.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.