MIDTJYLLAND: Når patienterne ikke kan komme til kulturen, så må kulturen ud til patienterne. Det er filosofien bag et projekt, som Århus Universitetshospital, Skejby og Århus Sygehus medvirker til i Århus Festuge.
Ideen til projektet En Dosis Fremtid udspringer af et pilotprojekt på Skejby i Festugen 2008. Nu er projektet blevet landsdækkende, og i år får også patienter på Århus Sygehus, Odense Universitetshospital, Herlev Hospital og Rigshospitalet eksklusiv adgang til en helt særlig hjemmeside med nøje udvalgt indhold.
Her kan de i Festugens ti dage lytte til de nyeste lydbøger fra Gyldendal, rocke med under dynen til Festugens koncerter, dykke ned i et skatkammer af tv- og radioprogrammer fra DR og film fra Det Danske Filminstitut.
Patienterne vil få hjælp af frivillige fra FOA Ungdom til at koble sig på hospitalernes patientnet og bruge hjemmesiden, så de får det fulde udbytte af mulighederne.
- Når man er patient, er man sat på 'helle'. Og så er det rigtigt gavnligt at finde ud af, at der er en verden udenfor, som kan stimulere én og være en slags 'helle' fra sygdom og hospital," siger chefsygeplejerske Vibeke Krøll på Århus Universitetshospital, Skejby.
En Dosis Fremtid undersøger på flere måder, hvordan it og kultur i fremtidens hospital kan give patienterne en række nye muligheder. I år bliver der især fokuseret på indlagte gravides særlige behov. Der bliver lavet forsøg med videoforbindelse mellem hjem og hospital. Desuden har kunstneren Pejk Malinovski været på Skejby for at lave en radiomontage om indlagte børns tanker.
Et bredt samarbejde
Projektet er et samarbejde mellem Århus Festuge, DR, FOA og hospitalerne og har en række kunstnere og kulturinstitutioner som bidragsydere. Gyldendal og Nota leverer litteratur i lydbogsform, DR åbner for et væld af radio- og tv-programmer, og Det Danske Filminstitut tilbyder masser af film, mens en række arrangementer fra Århus Festuge filmes og streames til patienterne.
- Ud over at være til gavn for patienterne skal projektet vise os, hvordan vi ved hjælp af teknologi og medier kan hjælpe patienterne med at bevare kontakten til omverdenen, siger it-projektchef Lars Ganzhorn Knudsen fra Projektafdelingen for det Nye Universitetshospital.
Det nye Universitetshospital i Århus, som står færdigt om 10-15 år, samler byens nuværende sygehuse, og det skal leve op til fremtidens krav og forventninger til et universitetshospital i Danmark.
- Derfor er det særligt vigtigt for os med eksperimenter og erfaringer, der kan vise, hvordan vi skal indrette fremtidens hospitalsstuer, så patienterne ikke behøver at føle sig så isoleret, mens de er på hospitalet, siger hospitalsdirektør Ole Thomsen fra Århus Sygehus.
Han er samtidig formand for forretningsudvalget for Det Nye Universitetshospital i Århus.
En Dosis Fremtid er støttet af Cisco, TDC/NetDesign samt Sundhedsstaben, Århus Kommune og Erhvervspuljen, Århus Kommune.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.