
Kampen om finansloven for næste år er i gang. De første af Folketingets partier var tirsdag forbi finansminister Nicolai Wammens (S) kontor og fremlægge deres politiske ønskelister, inden der skal forhandles. Og de er lange.
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, fortalte før sit møde med ministeren, at SF har sit fokus på børnene.
- Det er både, at vi vil have en kortere skoledag med flere lærere, mere tid til den enkelte elev, men også at vi kigger på de helt tidlige børn, som ligger i maven på deres mor, og får lavet en opgradering af vores fødegange, sagde hun.
- Og sidst, men ikke mindst, så vil vi have, at fremtidens børn også skal have mulighed for at åbne vandhanen, og der kommer rent drikkevand ud, tilføjede hun.
Mere fri folkeskole
SF siger selv, at partiet har et ønske om, at folkeskolen skal være mere fri. Det er et krav, som man også går til finanslovsforhandlinger med hos De Radikale. Det fortalte partiets finansordfører, Andreas Steenberg.
Men de to partier er ikke helt enige om, hvordan det konkret skal gøres. Andreas Steenberg er ikke enig i SF's ønske om at fastsætte et loft for antal elever i folkeskoleklasserne.
- Vi støtter op om at investere i skolen, og så synes vi, at man lokalt skal have lov at bestemme, hvordan man gør det bedst, sagde han.
Grønne initiativer
Andreas Steenberg fremhævede også, at klimaet er et emne, der fylder meget hos De Radikale op til forhandlingerne. Partiet har for nyligt fremlagt et udspil på området.
- Et af vores forslag er at lægge en plan for at udbygge med vedvarende energi. Vi skal have cirka dobbelt så meget vedvarende energi, som vi har nu, hvis vi skal omstille os fra fossile brændstoffer, sagde han.
Klimaet og grønne initiativer er også højt på dagsordenen hos de andre støttepartier.
- Og så er der klimaområdet, hvor der er et gabende hul i regeringens udspil, og det skal vi have fyldt op med gode, grønne initiativer, sagde politisk ordfører i Enhedslisten Mai Villadsen, før hun mødtes med finansministeren.
Mai Villadsen ser blandt andet en afgift på flyrejser som noget, der muligvis kan være med til at finansiere flere andre tiltag, som partiet går til forhandlingsbordet med.
Forslaget om en flyafgift er også tidligere blevet bakket op af både SF og De Radikale.
Enhedslisten har også flere krav på velfærdsområdet. Det er blandt andet et krav om gratis tandlæge, til man fylder 25 år. Partiet kom også med et lignende forslag sidste år.
Venstre tvivler på at komme med
Udover støttepartierne skulle Nicolai Wammen også mødes med to af partierne i blå blok tirsdag.
Både Liberal Alliance og Venstre var indkaldt til møde i Finansministeriet tirsdag eftermiddag.
Venstre er dog ikke optimistiske om, at partiet bliver en del af et flertal bag den nye finanslov.
- Der er ikke meget, der tyder på, at vi bliver en del af regeringens finanslov, men vi stiller os til rådighed, sagde finansordfører Troels Lund Poulsen (V) forud for mødet tirsdag.
Finansminister Nicolai Wammen (S) stillede tirsdag ikke op til interview i forbindelse med de indledende møder.
Resten af Folketingets partier skal møde i Finansministeriet torsdag.
Hovedpunkter i finanslovsudspillet
- Regeringen lægger op til, at der de næste fire år skal bruges to milliarder kroner til at sikre øget sammenhæng imellem land og by.
- Pengene skal blandt andet finansiere regeringens tidligere udspil om udflytning af studiepladser.
- Regeringen vil afsætte fire mia. kr. i 2022 til en corona-"krigskasse", der skal dække eventuelle coronaudgifter.
- I udspillet bliver der lagt op til, at forhandlingsreserven bliver på 1,2 mia. kr. Det er penge, som ikke er afsat til et bestemt formål endnu, men som regeringen vil forhandle med Folketingets partier om.
- Over de næste fire år vil regeringen afsætte 1,4 mia. kr. til at styrke Kriminalforsorgen.
Kilde: Finansministeriet.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.