

Tirsdag indgik regeringen og KL en aftale om årets økonomiaftale, som blandt andet byder på et løft af servicerammen på 3,5 mia. kr. og et løft af anlægsloftet til 22,3 mia. kr. fra 20,7 mia. kr.
Der havde ellers været generel bekymring i kommunerne for, hvad de stigende udgifter til blandt andet forsvaret ville få af konsekvenser for årets økonomiaftale. Flere borgmestre er derfor positivt overrasket, da DK Nyt fanger dem, efter at aftalen blev præsenteret.
- Jeg havde ikke sat forventningerne særligt højt i lyset af de mange udfordringer og udgifter til fx forsvar og klima, som vi også står med. Jeg er derfor meget positivt overrasket, siger borgmester i Odsherred Karina Vincentz (Nyt Odsherred).
- Det er en flot aftale og et flot resultat af vores forhandlere, siger Merete Amdisen (S), borgmester i Ishøj.
Også i det jyske er der glæde og lettelse at spore over aftalen:
- Jeg havde nok forventet, at vi ville se en stigning på anlægsloftet, men at vi både får en højere serviceramme og en højere anlægsloft er en glædelig overraskelse, siger Michael Stegger (S), borgmester i Syddjurs.
- Det er svært at brokke sig over et løft i denne størrelse, så jeg er meget positivt stemt overfor aftalen. Det gør det bestemt også nemmere til november, tilføjer han.
Ikke udsigt til velfærdsløft lokalt
Træerne vokser dog ikke ind i himlen. For nok er der tale om et stort løft af den samlede serviceramme, men det betyder ikke nødvendigvis, at det er noget, som borgerne kommer til at mærke.
- Jeg vil ikke lyde utaknemlig, og det er et stort og flot beløb, men for os i Rebild, som er en "0,5 pct." kommune, bliver det til 15 mio. kr. Det er selvfølgelig også penge, men det er ikke et beløb, som giver noget markant velfærdsløft, som borgerne kommer til at kunne mærke, siger Jesper Greth (V), borgmester i Rebild.
- Jeg vil dog gerne understrege, at jeg synes, det er prisværdigt at regeringen værner om den borgernære velfærd samtidig med, at man investerer i forsvaret. Det er flot og en stærk prioritering, tilføjer han.
Også i Odsherred og Syddjurs skal borgerne ikke regne med, at dagens aftale kommer til at give et markant løft i velfærdsniveauet.
- Jeg er mest af alt glad for den højere serviceramme. For os handler det ikke så meget om at få lov til at bruge pengene, men om at have nok til at få økonomien til at hænge sammen, så vi kan levere en fornuftig velfærd til vores borgere. Der bliver derfor nok ikke tale om et løfte af velfærden, men snarere, at vi kan holde status quo og ikke skal se ind i forringelser, siger Karina Vincentz.
I Syddjurs håber Michael Stegger, at aftalen kan afbøde nogle af de besparelser, som man ellers havde set ind i.
- Vi havde allerede vedtaget et sparekatalog på 15 mio. kr., og nu kan vi forhåbentlig pille et par af de forslag ud. Det er svært at sige på forhånd, hvad det betyder for vores økonomi lokalt, og om det er for 5 mio. kr. eller 10 mio. kr., før vi har fået mulighed for at regne på det, siger Michael Stegger.
- Aftalen kommer ikke til at ordne alting, men uden en aftale havde vi stået i en meget træls situation.
Mange ubekendte forud
I årets økonomiaftale har regeringen og KL fastholdt særtilskudspuljen, hvilket får ros hele vejen rundt blandt de fire borgmestre. Samtidig får kommunerne, der søger puljen, tidligere afklaring på, hvor meget de kan regne med, og det giver klarere rammer ude lokalt.
- Indtil nu har det været svært at lægge et budget, fordi vi først meget sent ved, om vi er købt eller solgt. Jeg er derfor glad for, at vi nu ved, at særtilskudspuljen fortsætter, og at vi tidligere får afklaring på, hvad vi kan forvente. Vi vil selvfølgelig altid gerne have besked endnu tidligere, men jeg er meget tilfreds med, at vi nu får tidligere afklaring, siger Karina Vincentz.
Der er dog også en række ubekendte forude for kommunerne. Kommunernes opgaver og økonomi i forbindelse med fx den kommende beredskabsindsats er stadig ukendt, men hvis man spørger Michael Stegger, så er det en fordel for kommunerne i denne omgang.
- Det er godt arbejde af vores forhandlere, at man har formået at holde fx beredskab og IT-området ude af aftalen. Med aftalen i dag er der tale om penge, der reelt går til servicerammen, og som ikke bliver spist af andre områder. Når vi derfor skal tale om kommende opgaver på fx beredskabsområdet, bliver det i en seperat aftale, og det fortjener vores forhandlere ros for, siger han.
Jesper Greth efterlyser dog et større fokus på kommunernes opgaver foruden den borgernære velfærd. Han peger på de mange reformer, som kommunerne skal implementere i disse år, samtidig med at man har skåret ind til benet og fokuseret på de borgernære opgaver.
- Fra starten af 2023 til udgangen af 2024 er vi i Rebild 170 færre medarbejdere. Vi er derfor skåret helt ind til benet og fokuseret på den borgernære velfærd, og det betyder, at vi er særligt udfordret, når regeringen lægger ovenpå de borgernære opgaver med fx grøn trepart og implementering af nye reformer.
- Vi står foran en decideret tsunami af reformer, hvor der stadig er mange usikkerheder omkring økonomien. Jeg håber, at vi får mulighed for at få nogle gode drøftelser omkring implementeringen af de mange reformer og økonomien i det, for der er stadig mange ubekendte, og vi står stadig med en enormt stor opgave foruden at levere velfærd til vores borgere.
Merete Amdisen var en af 37 borgmestre, som var medunderskrivere på en opfordring om et grønt anlægsloft, der skulle undtage investeringer i grønne anlægsprojekter fra anlægsloftet. Det grønne anlægsloft blev der dog ikke noget af, men hun fastholder, at årets økonomiaftale samlet set er et godt resultat for kommunerne.
- Man kan ikke få alting. Jeg glæder mig derfor over de helt overordnede linjer; man hæver servicerammen, hæver anlægsloftet og samtidig anerkender man den store opgave, som vi står med i kommunerne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.