Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Økonomer: Lær af budgetstyring af svenskerne

Lavere offentlige udgifter og bedre budgetkontrol. Det kan Danmark lære af Sverige, mener fremtrædende økonomer
KORT NYT8. SEP 2011 7.14

Forsøg på at indføre dansk budgetkontrol efter svensk forbillede er foreløbigt kuldsejlet. Det kunne ellers være med til at skabe yderlig vækst og fremgang i Danmark, skriver Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsmagasin, Agenda.

- Den svenske regering har formået at kontrollere de offentlige udgifter og på den måde bringe skatterne ned, hvilket har øget incitamentet til at arbejde, siger Stephanie Jamet, der er leder af den danske og svenske afdeling i OECD.

Svenskerne har et system med et udgiftsloft og et mål om overskud på de offentlige budgetter, der blev indført for over ti år siden. Udgiftsloftet omfatter alle enkelte udgifter på budgettet, og hvis et udgiftsloft ser ud til at skride, skal regeringen indføre konkrete initiativer for at sikre, at loftet overholdes.

Også professor Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet peger også på styringen af de offentlige finanser i Sverige som noget, der vil være meget interessant for Danmark.

- Sverige har kunnet holde deres udgiftsplaner i modsætning til Danmark. Her i landet mangler vi netop en bedre styring af de offentlige udgifter. Det er en helt afgørende forudsætning for, at både blå og rød bloks planer holder, siger han.

 

krn