Af Knud Abildtrup
KØBENHAVNSOMRÅDET: Indenrigs- og Sundhedsministeriets Finansieringsudvalg undersøger for tiden muligheder for forbedringer i det nuværende system for udligninger mellem kommunerne.
Og indtil nu har to stærke grupper af kommuner markeret sig for at få indflydelse:
40 kommuner - hovedsagelig jysk-fynske - der slår på manglende sammenhæng mellem udligningsordningen på den ene side og de faktiske udgifter på de tunge sociale områder i kommunerne på den anden side
28 kommuner - med de allerstørste repræsenteret - manede sidste sommer til sammenhold om kommuneaftalen - og advarede dermed mod de 40's kritiske linje.
De otte hovedstadskommuner, der nu har et fælles udspil, var alle med blandt de 28 'forsonende'. Og de har nu udarbejdet pjecen 'Balancen mellem lighed og effektivitet - knivsæggen i udligningssystemet'.
Pjecen beskriver de fælles holdninger, kommunerne har til udligningssystemet.
- Kommunernes holdning er, at fremtidens kommunale udligningssystem skal:
- være gennemsigtigt og gennemskueligt
- målrette de mange særordninger til de virkeligt vanskeligt stillede kommuner
- sikre kommunernes mulighed for at bidrage til økonomisk vækst
udligne mellem kommuner på et objektivt grundlag og ikke på baggrund af faktiske udgifter - være stabilt over en længere årrække og sikre fokus på kommunernes egen styring og effektivitet
Pjecen bygger på en rapport med samme titel, som de otte kommuner har indsendt som bidrag til finansieringsudvalgets arbejde.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.