Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Ny nordisk mad på menuen på plejehjem

Nordisk Råd har besluttet at lave et fremstød for at sprede det verdenskendte madkoncept til den brede befolkning - og til offentlige institutioner

I reglen forbinder man Ny nordisk mad med stjernekokke og dyre restauranter. Men principperne om sund, næringsrigtig og bæredygtig mad, som ligger bag den nye nordiske madbølge, kan også komme gamle Fru Hansen på plejehjemmet og lille Ole i skolekøkkenet til gode.

Offentlige institutioner har en vigtig rolle i forhold til at udbrede en sund madkultur. Kvaliteten af den mad, der serveres skal være i top, ernæringsmæssigt korrekt og miljøvenlig.

I al fald, hvis det står til Nordisk Råd, som vil anmode Nordisk Ministerråd om at revidere sin strategi for Ny nordisk mad til også at omfatte offentlige køkkener. Det fortæller Nordisk Råd i en pressemeddelelse. 

Undgå madspild

- Offentlige institutioner har en vigtig rolle i forhold til at udbrede en sund madkultur. Kvaliteten af den mad, der serveres skal være i top, ernæringsmæssigt korrekt og miljøvenlig. Og så skal den ikke mindst være indbydende, så den rent faktisk bliver spist og vi undgår madspild, siger Sonja Mandt (S, Norge) fra Nordisk Råds Velfærdsudvalg.

Tanken er at skabe partnerskaber mellem producenter og leverandører på den ene side og offentlige køkkener på den anden side. Især hospitaler har meget at vinde, mener parlamentarikerne i Nordisk Råd, der var samlet til session i København i sidste uge.

Undersøgelser viser, at hvis hospitalsmaden er indbydende og næringsrig nok, så bliver patienterne raske langt hurtigere, fordi de rent faktisk spiser den. Det kan spare samfundet for milliarder af kroner og et nyt koncept for Ny nordisk mad til mange kan på sigt blive en nordisk eksportvare, fremgår det af forslaget, som kommer fra den socialdemokratiske gruppe i Nordisk Råd.

mou