Nu tænder personalet først opvaskemaskinen efter de ældres frokost
Mange plejehjems-telefoner går gennem marv og ben - med forskellige slags ringetoner og styrkeniveauer.
Foto: Lars Krabbe, Ritzau Scanpix

Rulleborde skramler altså:
Nu tænder personalet først opvaskemaskinen efter de ældres frokost

Nye anbefalinger skal skabe bedre lydmiljøer på aarhusianske plejehjem. Personalet skal være mere bevidste om den larm, de selv sætter i gang.

AARHUS: Skramlende rulleborde, summende opvaskemaskiner og bippende alarmer er alt sammen hverdag på de fleste plejehjem. I Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune har man sat fokus på lyd- og støjkilder for at skabe gode lydmiljøer for de ældre og plejepersonalet.

En lydmiljø-analyse af kommunens plejehjem i samarbejde med Audio Design på Afdelingen for Digitalt Design og Informationsvidenskab på Aarhus Universitet peger på fem anbefalinger.

- Anbefalingerne dækker over nye løsninger til dæmpning af lyde såsom alarmer, ringetoner og maskinlyde fra for eksempel industriopvaskemaskiner. Derudover er det væsentligt, at personalet på plejehjemmene vejledes i lydmiljøets betydning, siger Marie Koldkjær Højlund, adjunkt i Audio Design.

Hvor kom den lyd nu fra?

I løbet af de seneste år har alle plejehjem i Aarhus fået egne køkkener, indretningen er blevet hyggeligere og mere hjemlig med potteplanter, bløde sofaer og malerier på væggene. Og senest har man arbejdet på at minimere dårlige lugte og fremme de gode. Det næste skridt er altså at forbedre lydmiljøerne.  

- Vi gider jo heller ikke høre på skramlende rulleborde og bippende alarmer hjemme i vores egen stue. Ringende telefoner og dårlig akustik kan medvirke til forvirring og frustration hos de ældre, der har nedsat hørelse eller kognitive udfordringer. Det kan være svært at høre, om en samtale henvender sig til dem, eller om en sirenelyd kommer fra tv’et eller en alarm, siger Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg

- Det er vigtigt, at vi er bevidste om de lyde, vi laver. Vores telefoner går for eksempel gennem marv og ben, når de ringer med forskellige slags ringetoner og styrkeniveauer. Det laver vi om på nu, så der kun er én slags ringetone, som er afdæmpet, siger forstander på plejehjemmet Skelager Lis Kjems

- Når vi dækker bord til frokost, kan vi ikke rigtig undgå at rasle med bestikket, og porcelæn og glas vil fortsat klirre. Men vi kan ændre vores arbejdsgange, så vi ikke dækker bordet, mens der er aktivitet i spisestuen - og ikke tænder opvaskemaskinen, mens de ældre spiser frokost.

  • Rapporten peger på fem anbefalinger, der kan forbedre beboeres og medarbejderes oplevede lydmiljø.
  • Undersøgelserne er foretaget på fem forskellige plejehjem, der er udvalgt på baggrund af diversitet i arkitektur, opførelsesår samt beboerantal.
     

Læs Lydmiljø-anbefalinger.

ka