Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Nu indledes armlægningen om kommunernes økonomi

Nu indledes armlægningen om kommunernes økonomi

Mandag eftermiddag indleder regeringen og KL forhandlingerne om kommunernes økonomi
20. MAJ 2012 20.59

Regeringen  indleder mandag forhandlingerne med KL om en økonomiaftale for kommunerne for 2013. det sker på et møde i dag kl. 14.

Et stærkt argument fra KL bliver, at kommunerne de sidste år har sparet og skåret for at få økonomien til at hænge sammen. Kommunernes regnskab for 2011 har netop vist serviceudgifter på 5,7 milliarder kroner under budgettet. Det tyder på økonomisk ansvarlighed i kommunerne, mener KL's kommende formand, Erik Nielsen (S).

 

- Kommunalpolitikerne i de 98 kommuner har truffet de nødvendige, men vanskelige og upopulære beslutninger og har i den grad været med til at genoprette balancen i dansk økonomi. Men der er også skåret ind til benet, siger Erik Nielsen.

KL går derfor til økonomiforhandlingerne med et krav til regeringen: Kommunerne skal have samme økonomi som i 2012.

Det betyder, at aftalen med regeringen skal bygge på aftaleniveauet for 2012 og ikke budgetterne for 2012, som ligger 2,5 milliarder under aftalen. Ellers bliver kommunerne straffet for at lægge meget stramme budgetter.

- Flere kommuner har ganske enkelt ikke haft råd til at lægge budgetter, der når op til det loft for udgifterne, som vi aftalte sidste år. Men det er ikke et argument for at give os færre penge. Gør regeringen det, så giver det ikke længere mening at tale om nulvækst. Så taler vi minusvækst. Og det kommer til at gå ud over daginstitutionerne, folkeskolerne og plejehjemmene, siger Erik Nielsen.

Budskabet fra KL er derfor klart: Hver gang regeringen reducerer en krone i kommunernes bloktilskud, så er kommunerne nødsaget til at reducere kommunernes service med en krone.