Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Nordjylland og Sjælland kæmper mest med væksten

I en sammenligning af regionerne på ti forskellige vækstindikatorer indkasserer Nordjylland og Sjælland til sammen ni ud af ti sidstepladser, viser en undersøgelse fra Kommunen
13. APR 2011 15.39

Væksten i det danske samfund er under et massivt pres fra global konkurrence og demografiske udfordringer. Det blev senest slået fast i en rapport fra regeringens vækstforum i marts.

Regionerne og deres vækstfora står derfor over for en meget vigtig samfundsopgave med at fremme vækst og erhvervsudvikling. Opgaven synes særligt vanskelig i regionerne Nordjylland og Sjælland.

Ud af ti forskellige vækstindikatorer som arbejdsløshed og eksport, indkasserer Region Nordjylland fem bundplaceringer, mens Region Sjælland får fire sidstepladser, viser en sammenligning af de fem regioner lavet af Kommunen.

Vil beholde veluddannede unge
I forhold til de øvrige regioner kæmper Nordjylland i højere grad med et lavere uddannelsesniveau, en større ledighed, et lavt privatforbrug, en svag befolkningsudvikling og en lavere kapacitetsudnyttelse af senge på hoteller og feriecentre.

Placeringerne overrasker ikke Hans Christian Maarup (S), borgmester i Mariagerfjord og formand for kommunekontaktrådet i Nordjylland, der varetager de regionalpolitiske interesser.

- Statistisk må vi erkende, at vi har et lavere uddannelsesniveau end resten af samfundet. Som følge deraf har vi også et relativt lavere lønniveau, og jo mindre man tjener, jo mindre købekraft har man. Et af indsatsområderne i regionen er derfor at fastholde en større del af de mange veluddannede unge fra Aalborg Universitet, som flytter væk fra regionen.

ka