Både justitsminister Nick Hækkerup (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) understreger, at de tror fuldt og fast på grundlovssikrede rettigheder som ytringsfrihed og forsamlingsfrihed, efter at Tibetkommissionen har aflagt sin beretning.
I beretningen slår kommissionen fast, at der i administrationen blev fokuseret mere på at holde kritiske demonstranter væk under kinesiske statsbesøg end på demonstranternes ret til at demonstrere.
- Ytringsfrihed og forsamlingsfrihed er fundamentale rettigheder og værdier i vores danske demokrati. Myndighedernes vigtigste opgave er at værne om borgernes rettigheder. Derfor er det selvfølgelig helt uacceptabelt, at ytringsfriheden og forsamlingsfriheden er blevet trådt under fode i forbindelse med officielle kinesiske besøg i årene fra 1995 til 2013, skriver justitsminister Nick Hækkerup i en kommentar.
Ingen ministre kan holdes ansvarlige
De drøjeste hug i kommissionens beretning går til Udenrigsministeriet. Ministeriet, der tidligere har tilbageholdt information fra kommissionen, har ifølge mandagens beretning "været præget af en kultur", hvor man satte kinesiske interesser over Grundloven og menneskerettighederne.
- I Danmark har vi en grundlovssikret ret til ytrings- og forsamlingsfrihed, og det står regeringen fuldstændig fast på. Retten til at demonstrere fredeligt og ytre sig frit er helt afgørende værdier i et demokratisk retssamfund, og de rettigheder gælder selvsagt også i forbindelse med udenlandske officielle besøg, skriver Jeppe Kofod og fortsætter:
- Det hverken kan eller må der være den mindste tvivl om, og det skal også være i den ånd, Udenrigsministeriet planlægger og afvikler udenlandske officielle besøg.
Kommissionens konklusioner er, at både Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Udenrigsministeriet har tilsidesat borgernes grundlovssikrede rettigheder. Men at man ikke kan holde nogle ministre ansvarlige.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.