Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Mølleprojekter i modvind - og lidt medvind

I Mariagerfjord er en mølleplan skrottet, I Esbjerg er der omfattende borgermodstand. I Jammerbugt og Ikast-Brande lever mølleplanerne endnu.
8. FEB 2021 15.20

Store vindmølleprojekter kan få afgørende betydning for CO2-reduktionerne i de kommuner, der beslutter, om de skal opstilles eller ej. Men som altid vækker mølleprojekter stærke følelser hos naboerne, der som noget af det nyeste har fået VE-bonus stillet i udsigt. Vi ser på nogle af de aktuelle projekter, der er i spil.

I Mariagerfjord vendte et byrådsflertal før jul tommelfingeren nedad for et mølleprojekt i Als Enge fra Eurowind A/S, der ville rejse otte møller på 180 meter. Byrådet fik 140 høringssvar og 731 protester imod.

Blot tre af de 29 i byrådet ville trodse modstanden og stemme for møllerne: Svend Madsen (V), Casper Hedegaard (R) og Peder Larsen (SF). Peter Muhl (S) understregede ifølge Nordjyske, at folk i Als og Helberskov ikke er modstandere af grøn energi. I nærområdet er der nemlig allerede 39 møller, hvoraf de 30 står i Randers Kommune.

I Esbjerg er den helt store møllesag for tiden ved Tjæreborg, hvor der også er stor borgermodstand. Den 13. januar sluttede høringsperioden om planen om 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge. Over 1.200 borgere i byen har skrevet under på, de ikke ønsker møllerne opsat så nær deres by, oplyser Esbjerg Ugeavis.

Her er det Vattenfall, der står bag projektet, der vil kunne udløse tilskud fra VE-bonusordningen - hvor VE står for vedvarende energi - til hele 438 ejendomme, fordi de vil blive belastet i større og mindre grad.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har sammen med flere andre politikere ytret sig imod projektet, og Vattenfall oplyser til avisen, at selskabet ikke dropper planen uden videre. Firmaet vil arbejde på at løse problemer med skygge og støj og minder om, at 180 meter høje møller har et markant bedre klimaaftryk end møller på 150 meter.

I Jammerbugt kunne der måske være grønt lys på vej for et af de store mølleprojekter, nemlig Dansk Vindenergis planer om at erstatte 12 gamle vindmøller med 15 nye, store møller tættere på Store Vildmoses beskyttede natur.

Projektet er ifølge Nordjyske nået igennem et nåleøje - nemlig Teknik-og Miljøudvalget, hvor et flertal anbfaler projektet til kommunalbestyrelsen under forudsætning af, at en enkelt mølle ud af de oprindeligt planlagte 16 møller tages ud af hensyn til den truede art damflagermus.

Malou Skeel (V) erklærede sig inhabil - da vindmøllerne skal opstilles på Skeelslunds jord og hendes mand, Jørgen Skeel, er involveret i projektet. Lisbet Emmery (S) kunne ikke godkende, at der arbejdes videre med realiseringen. Resten af udvalget stemte for - fire fra V og en fra S. 

I Ikast-Brande er planerne om tre 167,5 meter høje møller ved Blåhøj rykket et skridt tættere på, efter at et flertal i byrådet har valgt at sende dem i offentlig høring, skriver Horsens Folkeblad. Her vurderes det, at VE-bonusordningen vil kunne fordele tre-fire mio. kr. til naboerne.