
Siden forsvarsministeren i juni meddelte, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre dage i tilfælde af en krisesituation, har flere fyldt hjemmedepoterne.
Situationen er imidlertid en anden for sårbare borgere i landets kommuner. Og det er ikke gået Kirsten Normann Andersens (SF) næse forbi.
Hun er formand for Folketingets Ældreudvalg og har i den forbindelse bedt ministeren for samfundssikkerhed og beredskab komme med en kommentar til, at kun hver trejde kommune har et tredages beredskab for sårbare borgere. Hun henviser til en rundspørge foretaget af DK Nyt blandt 82 af landets kommuner.
Denne viser, at kun 34 ud af 82 kommuner har en plan for indkøb, så beboere på kommunens døgninstitutioner, plejehjem og bosteder kan klare sig i tre dage i tilfælde af en krisesituation. Af rundspørgen fremgår det også, at flere kommuner har efterlyst fælles, nationale retningslinjer.
"Og kan ministeren i den forbindelse svare på, hvornår der kommer officielle udmeldinger fra regeringen om, hvordan kommunerne skal hjælpe deres sårbare borgere i en konkret krise, ulykke, krig, cyberangreb m.m?," spørger hun efterfølgende.
Arbejder for bedre rammer
Ifølge ministerens svar har kommuner og regioner selv ansvaret for at udarbejde og vedligeholde deres lokale beredskabsplaner. Men regeringen arbejder på at understøtte indsatsen gennem samarbejde med bl.a. KL, Danske Regioner, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Social-, Bolig- og Ældreministeriet, lyder det.
"Selvom det således er den enkelte kommune og region, der har ansvar for at planlægge sit eget beredskab, er det vigtigt, at kommunerne og regionerne får den vejledning og rådgivning, som de har brug for. Ikke mindst i lyset af det skærpede risiko- og trusselsbillede, som vi skal forholde os til på alle niveauer," skriver Torsten Schack Pedersen (V) i sit svar.
Som led i det arbejde har Styrelsen for Samfundssikkerhed 10. april udsendt et brev til landets kommuner og regioner - en såkaldt opfordring til styrket beredskabsplanlægning. I brevet opfordres kommuner og regioner bl.a. til at gennemgå deres beredskabsplaner med særligt fokus på sårbare og udsatte borgere.
Men forsker i beredskab og samfundssikkerhed Rasmus Dahlberg kritiserede dog brevet i DK Nyt for ikke at tilføje noget nyt og udstille, at ansvarsfordelingen stadig halter.
- Det her brev viser tydeligt adskillelsen af det statslige, regionale og kommunale ansvar, som er meget opdelt og uafklaret. Og det er jo i virkeligheden en konsekvens af manglende strategisk tænkning, sagde han.
KL styrker fokus
I brevet fremhæver ministeren desuden, at KL i samarbejde med Styrelsen for Samfundssikkerhed har afholdt et webinar for kommunerne 22. april, hvor vurderingerne i Nationalt Risikobillede 2025 blev uddybet og drøftet.
"Det bemærkes yderligere, at KL har styrket deres fokus på videndeling fra statslige myndigheder og derudover taget initiativ til at oprette en vidensbank med et inspirationskatalog fra beredskabsplanlægning i kommunerne," skriver han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.