Minister: Nødsituation med gasforsyning er realistisk scenarie
Gazprom har tirsdag meddelt, at man lukker for gassen til Ørsted fra onsdag morgen. Nødplan prioriterer sygehuse og beredskaber. (Arkivfoto).
Foto: Dado Ruvic, Reuters

Lukket for russisk gas:
Minister: Nødsituation med gasforsyning er realistisk scenarie

Danmark har nødplan klar, hvis der opstår problemer med gasforsyningssikkerheden, siger Dan Jørgensen. Den indeholder gas fra danske nødlagre og prioritering af beskyttede kunder - som sygehuse og beredskaber.
1. JUN 2022 6.34

At Gazprom nu stopper leverancer af gas til Ørsted, får "umiddelbart" ikke betydning for gasforsyningssikkerheden i Danmark "isoleret set",  siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S). 

Ørsted oplyste tirsdag eftermiddag, at Gazprom, det største russiske gasselskab, har meddelt, at leverancen af gas stopper fra onsdag. Gazprom har besluttet, at man vil lukke for hanerne, fordi Ørsted har afvist at leve op til det russiske krav om at betale i rubler.

- Men det er klart, at vi ser ind i en usikker fremtid, hvor det faktum, at Putin nu kontinuerligt har lukket gassen til flere og flere lande, gør, at vi skal være klar på en situation, hvor vi kan komme i problemer med forsyningssikkerheden. Og det forbereder vi os selvfølgelig på, siger Dan Jørgensen.

Dan Jørgensen beskriver, at en nødsituation vil være, hvis Rusland lukker for gasleverancen generelt til EU, eller at EU i en sanktionspakke beslutter ikke at modtage gas fra Rusland.

- Begge muligheder er jo realistiske scenarier og noget, som vi forbereder os på.

Dansk nødplan

Derfor er en nødplan klar i Danmark, hvis der kommer mangel på gas. 

- Det er sådan, at de danske husholdninger, der har gas som varmekilde, er såkaldt beskyttede kunder i henhold til lovgivningen. Det vil sige, at de vil få rettighed til gassen først, siger Dan Jørgensen. 

De beskyttede kunder er husholdninger og beredskab, der inkluderer ambulancer, politistationer, sygehuse, brandvæsen med videre. Også små og mellemstore virksomheder samt fjernvarmeværker hører under "beskyttede kunder".

Energistyrelsens nødplan vil også kunne åbne gas fra de to nødlagre i Stenlille på Sjælland og Lille Torup i Jylland. 

Politisk fordømmelse

Beslutningen om ikke at betale i rubler bakker Dan Jørgensen op om.

- Vi fordømmer selvfølgelig den her handling, så stærkt vi kan. Det er afpresning fra Putins side, som er dybt uretfærdigt, og som vi selvfølgelig finder dybt kritisabelt, slår ministeren fast.

I et opslag på Instagram bakker også statsminister Mette Frederiksen (S) op om Ørsteds beslutning.

- Putins beslutning om at lukke for gassen til Danmark er ren afpresning og fuldstændig uacceptabel.

- Det får ikke os til at vakle i forhold til støtten til Ukraine. Tværtimod understreger det kun, at vi i Danmark og Europa hurtigst muligt skal gøres os helt uafhængige af russisk gas, skriver Mette Frederiksen på Instagram.


Ritzau