Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Mette Frederiksen vil have fælles europæisk produktion af vaccine

Regeringens støttepartier SF og Enhedslisten mener, at Danmark selv skal kunne producere vaccine fremover.

Danmark har en 'uklog' og 'uholdbar' sårbarhed over for pandemier, fordi Danmark ikke har en hjemmeproduktion af værnemidler og test af corona. Det erkendte statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag i forbindelse med Folketingets spørgetime.

Regeringens støttepartier SF og Enhedslisten mener begge, at vaccineproduktionen skal tilbage på danske hænder. Indtil 2016 producerede Statens Serum Institut selv vacciner, men den statslige vaccineproduktion blev i 2016 solgt til et saudiarabisk firma for 15 mio. kr.

Mette Frederiksen ønsker i stedet en europæisk produktion igangsat hurtigt.

- Vi skal have en hjemmeproduktion nationalt og mellem ligesindede lande, så vi ikke ikke igen kommer til at stå i denne situation. Det vil jeg tage op på møde med de øvrige EU-lande i næste uge. Håndtering i Europa og ligesindede lande har afsløret en sårbarhed, som er uholdbar. Jeg ønsker ikke en så stor afhængighed af andre lande i en pandemi. Vi skal have en produktion af medicin, respiratorer, værnemidler og test, sagde Mette Frederiksen.

Hun kom ikke ind på, om det skal betyde en større økonomisk støtte fra Danmark til EU for at finansiere det.

For dyrt at stå alene?

SF-formand Pia Olsen Dyhr mener, at Folketinget skal mødes for at diskutere, hvordan man kan etablere et vaccineberedskab. Det er statsministeren enig i.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, mener, at coronakrisen har vist, at eksempelvis en vaccineproduktion bør være en del af kritisk infrastruktur. Til det sagde statsministeren, at hun 'meget gerne være med til at lovgive, så vi klogere og bedre beskytter den kritiske infrastruktur'.

Det vil ifølge statsministeren være for omkostningsfuldt, hvis Danmark skal stå for hele produktionen selv. Både SF og Enhedslisten mener dog, at Danmark selv skal stå for produktionen igen. Det er vigtigt selv at kunne stå for en eventuel produktion af vaccine mod corona, mener partierne.

Ritzau