
Hver gang en borger kvæstes i en trafikulykke koster det i gennemsnit kommunen 250.000 kroner til fysioterapi, genoptræning, sygedagpenge, hjælpemidler og førtidspension. I alt koster de flere end 6.000 kvæstede i trafikken kommunerne over 1,6 milliarder kroner om året.
Ikke mindst på den baggrund er der god grund til, at kommunerne gør en indsats for at øge trafiksikkerheden. Det gør mange kommuner også, men mange kommuner forsømmer tilsyneladende dette arbejde. Det viser en undersøgelse, TrygFonden og Rådet for Sikker Trafik har gennemført. Den afslører, at der er store forskelle fra kommune til kommune.
Ud af landets 98 kommuner har 91 af dem gennemført hele testen. Alle har de skullet svare på, hvor meget de arbejder med at gøre kommunens børn mere trafiksikre ved bl.a. at sikre at de bliver undervist i trafiksikkerhed. Desuden har kommunerne skullet svare på, om de samarbejder på tværs af kommunens forvaltninger, med politiet, om politikerne har fokus på området etc.
Kommunerne har fået point efter, hvor målrettet de arbejder med at ændre de unges adfærd i trafikken ved at undervise dem i emnet i skolerne. Der kan uddeles fra 0 til 100 point.
Ingen kommuner har nået toppoint - højeste score er på 73. Den ære er tilfaldet Helsingør Kommune. På de næste pladser følger Gentofte med 72 og derefter med 63 til 58 point Ballerup, Aabenraa, Herning og Ringkøbing-Skjern.
I bunden af point-listen finder man en enkelt kommune med 0 (nul) point. Det er Egedal. Næstsidst ligger Ærø og Samsø med 9 point. Derefter Billund, Ringsted og Struer med 10, 12 og 13 point.
Hvis det skal lykkes at gøre fremtidens børn og unge mere trafiksikre, så er det vigtigt, at skolerne og kommunerne deler de gode erfaringer. Det er en af de opgaver der ligger forude og som TrygFonden og Rådet for Sikker Trafik gerne vil hjælpe kommunerne og skolerne med.
Derfor var et af spørgsmålene i testen også, om kommunen holder netværksmøder for færdselskontaktlærerne i kommunen. En af de kommuner der gør det, er Helsingør der altså har scoret flest point i undersøgelsen.
- Vi er rigtig glade og stolte over at vinde. Vi har arbejdet med området længe og er meget bevidste om, at samarbejde mellem skole, politi og kommunens forvaltninger er nødvendigt for at kommunens børn får gode trafikvaner. Nu laver vi også et netværk for skolernes færdselskontaktlærere, så de kan dele gode erfaringer og gøre færdselsundervisningen endnu bedre, siger Frederik Hansen fra Helsingør Kommunes Tekniske forvaltning.
Sammen med TrygFonden hjælper Rådet for Sikker Trafik kommunerne med at gøre landets børn og unge mere trafiksikre. I løbet af fem år bruges der 160 millioner kroner på trafiksikre projekter for børn og unge. Og et af dem handler om at hjælpe landets kommuner og skoler med at klæde børnene bedre på, så de kører mere forsvarligt i trafikken.
I dag er de unge nemlig overrepræsenterede i trafikulykker. To gange hver uge ringer politiet på hos forældre for at fortælle, at deres søn eller datter er omkommet i trafikken.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.