DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Lyskunst på københavnsk kirkegård
Ny lyskunst på vestre Kirkehård kan give en højtidelig oplevelse for den enkelte, men også kan samle kirkegårdens gæster selv på de kolde dage.
Foto: Københavns Kommune

Lyskunst på københavnsk kirkegård

Et nyt lyskunstværk på Vestre Kirkegård skal skabe et naturligt udendørsrum, hvor lokale i Københavns Sydhavn kan møde naboer, venner og nye venner.
1. FEB 2021 9.50

KØBENHAVN: Snart kan lokale og besøgende på Vestre Kirkegård opleve et lyskunstværk, oplyser Københavns Kommune.

Nærmere bestemt ved den kulturhistoriske perle Østre Kapel, som i dag huser Sydhavn Teater. En udendørs lysekrone med en diameter på næsten fire meter kommer til at skabe et helt nyt udendørs rum, der både kan give en højtidelig oplevelse for den enkelte, men også kan samle kirkegårdens gæster selv på de kolde dage. 

Kunstværket forventes indviet i slutningen af januar, og besøger man værket, kan man fordybe sig i lysekronens mønstrede skærme, som vender kapellet på vrangen ved at vise brudstykker af de kultur- og teateraktiviteter, man kan opleve i det nedlagte kapel i sommerhalvåret.

Lokale stemmer har i flere år kæmpet for at omdanne Østre Kapel til et teater- og kulturhus og nyt mødested for hele Sydhavnen og Bavnehøj, og derfor taler den nye installation godt ind i det arbejde, der foregår i Områdefornyelse Bavnehøj. Her har styregruppen besluttet at undersøge Østre Kapels potentiale som lokalt mødested ved at igangsætte en række eksperimenter omkring kapellet i første halvår af 2021. 

Et eksperiment

Vestre Kirkegård er først og fremmest en begravelsesplads, men som mange lokale og besøgende samtidig oplever som et grønt åndehul midt i byen, hvor man fx kan løbe en tur eller tage en pause fra hverdagen. Både kunstnerne bag lyskunstværket og de lokale borgere i områdefornyelsens arbejdsgruppe har været optaget af at tage et skridt ad gangen og et særligt hensyn til de forskellige brugere af kirkegården.

Der er i dag ikke belysning på Vestre Kirkegård, og derfor er lyskunstværket et eksperiment, der i første omgang kan opleves i de kommende mørke måneder. Samtidig er der i udformningen og placeringen af værket taget hensyn til de nærmeste gravsteder og monumenter.

  • Lysekronen kan opleves i kirkegårdens åbningstid kl. 7-19 fra fredag d. 29. januar til 30. april 2021. Det er udført af kunstnerne byen sover.
  • Lyskunstværket kan også opleves som en del af årets Copenhagen Light Festival.