Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Hvis en elev testes positiv for coronavirus via en lyntest, skal det først bekræftes med en mere pålidelig PCR-test, før elevens klasse skal sendes hjem.
Foto: Bo Amstrup, Ritzau Scanpix

Lyntest skal ikke længere være nok til at isolere en klasse

En positiv lyntest skal følges op af en mere sikker PCR-test, før andre end den testede selv skal gå i isolation.
15. APR 2021 10.57
TEMA: Corona

En lyntest skal ikke være nok til at isolere en klasse, lyder en ny anbefaling fra Sundhedsstyrelsen. I stedet skal der i tilfælde af en positiv lyntest også foretages en mere pålidelig PCR-test for at sikre, om den smittede overhovedet er smittet.

Imens kan resten af klassen fortsætte skolegangen uændret, mens den måske smittede elev skal gå i isolation. Først hvis en efterfølgende PCR-test også er positiv, skal skolen sætte ind.

Baggrunden for den nye anbefaling er, at personer, der ikke er smittede med coronavirus, i nogle tilfælde alligevel kan få et positivt svar fra en lyntest. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle positive lyntest følges op med en PCR-test. Både fordi PCR-testen er mere præcis og for at undersøge for virusvarianter.

- Det er rigtig vigtigt, at alle, der får et positivt svar ved lyntest, får lavet en opfølgende PCR-test - helst samme dag. På den måde undgår den testede og de nære kontakter at isolere sig i længere tid unødigt, og samtidig ved vi, hvor mange falsk-positive der er, siger vicedirektør Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen.

Anbefalingen gælder kun for skoler og uddannelser, hvor der sker regelmæssig screening. I folkeskolen bliver elever på 12 år og opefter regelmæssigt testet for corona, og det samme gør elever på ungdomsuddannelserne. Anbefalingen om at afvente en opfølgende PCR-test omfatter også lærere og undervisere, som regelmæssigt screenes på skoler og uddannelser.

Ritzau