DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Lolland er udkantskommunernes fremtidsscenarie

Lolland er udkantskommunernes fremtidsscenarie

Faldende befolkningstal, mange svage borgere og en fremtidsudsigt, hvor der skal skæres 500 mio. kr. af budgettet over de næste 10 år gør, at Lolland allerede er 5-10 år længere fremme. Tag ved lære, opfordrer kommunen
1. MAR 2012 13.25

LOLLAND: Der er ingen tvivl om, at Lolland Kommune er gevaldigt udfordret. Og de hårde betingelser har gjort, at kommunen har været nødt til at handle og sætte nye mål. Der er allerede sket store forandringer i kommunen med kommunesammenlægningen i 2007, og nu betragter kommunaldirektøren situationen som stabil igen.

- Nu kommer den næste store forandringsdagsorden, og inden da havde vi brug for at kigge indad. Har vi lederne med de rigtige kompetencer og den rigtige vægtning? Vi ville sætte fokus på gabet mellem det, vi eftersætter og det, vi kan. Folk var faldet på plads efter kommunesammenlægningen, og det var et godt tidspunkt at evaluere på, siger kommunaldirektør, Thomas Knudsen.

Omfattende lederevaluering
Evalueringen af lederne blev foretaget af Forandringskompagniet, der har stor erfaring med omfattende 360 grader lederevalueringer. Virksomheden har evalueret samtlige 155 ledere i kommunen gennem interview med deres medarbejdere og deres overordnede.

- Det er et stort skib, der skal vendes, når der skal ske forandringer i så stor en organisation som Lolland Kommune, og derfor er det meget vigtigt, at lederne bliver endnu mere bevidste om deres ansvar, og at man får dem til at gå i samme retning, siger Charlotte Schnoor, der er direktør i Forandringskompagniet ApS.

Kommunaldirektør i Lolland Kommune, Thomas Knudsen, er glad for, at Lolland Kommune har gennemført evalueringen, fordi det er kendskabet til lederne og fastlæggelsen af et samlet mål, der får kommunen til at lykkes - præcis som det vil være for andre udkantskommuner:

- Vi har fået et blik på os selv, som man sjældent får som leder, siger Thomas Knudsen, der bakkes op af Lolland Kommunes HR-chef, Randi Faldt.

Ekstern hjælp
Randi Faldt kan kun anbefale andre kommuner at få foretaget en lignende evaluering.

- Vi har en mere brændende platform end så mange andre kommuner, og derfor har vi mobiliseret os yderligere, men jeg ser mere og mere, at andre udkantskommuner er ved at få de samme udfordringer som os. Derfor er det så vigtigt at fokusere på ledelsesudvikling. Det er gennem lederne, man kan gøre en forskel. Det er dem, der får udviklingen til at ske, siger Randi Faldt, der mener, det er en stor fordel at få en ekstern samarbejdspartner til at stå for lederevalueringen.

- Hvis en intern hr-konsulent havde gennemført en lederevaluering ville det slet ikke have endt med den samme værdi. Den neutralitet, som en ekstern partner kommer med, er altafgørende for sådan en evaluering, og det skal man være meget bevidst om. Man sidder ikke og åbner sig fuldstændig for en i HR, som man ved, kan være den, der skal afskedige en næste gang, der skal fyres, understreger Randi Faldt.

Foto: http://www.flickr.com/photos/criminalintent/3399867510/sizes/z/in/photostream/

lcl