dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Carl Holst (V) ville med de nye regler have været en del af sine problemer som forsvarminister foruden. Og var han blevet som regionsrådsformand, ville han kunne se frem til en klækkelig lønforhøjelse efter KV17. Foto: Stine Bidstrup, Polfoto.

Lønforlig: Borgmestre får stort lønhop efter KV17

Bredt forlig om politikeres løn og pension. Borgmestres efterslæb siden 1994 indhentes, det giver lønhop på 31,4 pct.
9. MAJ 2016 10.18

Regeringen har landet en aftale om fuldtidspolitikeres løn- og pensionsforhold med blå blok samt Socialdemokraterne og de Radikale. Aftalen indeholder en klækkelig lønforhøjelse til borgmestre og regionsrådsformænd, desuden sættes folketingsmedlemmernes pensionsalder op og der sker ændringer i vilkårene for de udskældte eftervederlag.

Aftalen er en politisk tilpasning og udmøntning af det forslag, som i januar blev fremsat af Vederlagskommissionen. De foreslåede ændringer for folketingspolitikere gennemføres dog ikke i fuldt omfang.

For borgmestre og regionsrådsformænd rummer aftalen en lønstigning på 31,4 pct. Tallet skal ses i sammenhæng med, at de kommunale og regionale førstemænd ikke har fået justeret deres løn siden 1994, og reguleringen svarer til forskellen mellem udviklingen i lønnen siden dengang og den faktiske lønudvikling på det kommunale og regionale arbejdsmarked.

For at undgå lignende situationer i fremtiden indføres der løbende regulering, så lønnen fremover følger den øvrige offentlige lønudvikling. Dette gælder ikke alene for borgmestre og regionsrådsformænd, men også for folketingsmedlemmer og ministre.

Beskæring af eftervederlag
Aftalen adresserer også et andet emne vedrørende borgmestre og regionrådsformænd, nemlig retten til eftervederlag. Den bortfalder fremover, hvis man modtager vederlag som folketingsmedlem.

Denne ændring imødekommer den massive kritik af at tidligere regionsrådsformand Carl Holst (V) modtog eftervederlag fra Region Syddanmark, samtidig med at han blev aflønnet som folketingsmedlem og forsvarsminister. Kritikken var medvirkende til, at koste Carl Holst ministerposten.

Et andet eftervederlags-emne er også løst med dagens aftale, nemlig mindsteperioden for eftervederlag. Den nedsættes til et halvt år både for folketingsmedlemmer og for ministre mod nu henholdsvis et helt år og halvandet år.

Også denne ændring ville have haft betydning for Carl Holst i forhold til dennes eftervederlag som forsvarsminister, men også for Jonas Dahl (SF) der på grund af SF's udtræden af den daværende regering kun nåede mindre end to måneder som minister, men alligevel var berettiget til halvandet års eftervederlag. 

Også folketingsmedlemmerns pensionsalder indgår i aftalen. Pensionsalderen er i dag lig med efterlønsalderen, men den sættes nu op til at være lig med folkepensionsalderen. Der er dog mulighed for tidligere pension, mod at der sker en livsvarig reduktion af pensionens størrelse.

Ændringerne vedrørende borgmestre og regionsrådsformænd træder i kraft efter KV17. Ændringerne vedrørende folketingsmedlemmer og ministre træder i kraft efter førstkommende folketingsvalg.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/loenforlig-borgmestre-faar-stort-loenhop-efter-kv17

GDPR