Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Lejre får innovationspris for unikt borger-tilbud

Tilbud til patienter med den kroniske smertelidelse fibromyalgi er blevet belønnet med 'Ergoterapeuternes Innovationspris 2011'
23. NOV 2011 19.16

LEJRE: To ergoterapeuter i Lejre Kommune, Maria Møllegaard og Gitte Hansen, har skabt et unikt ergoterapeutisk tilbud til patienter med den kroniske smertelidelse fibromyalgi og er nu blevet belønnet med 'Ergoterapeuternes Innovationspris 2011'.

- Det er et værdifuldt tiltag, fordi det øger borgernes livskvalitet og gør dem mere selvhjulpne, siger Leif V. Nielsen (S), formand for Udvalget for Social, Sundhed & Ældre.

Prisen bliver givet til et realiseret innovations-initiativ inden for ergoterapi, som har en effekt eller en værdi for borgerne eller samfundet. Desuden skal initiativet give realistiske muligheder for gentagelse og inspiration for andre.

Konceptet består i en såkaldt smerteskole, der sætter fokus på, hvordan den kronisk syge bedst muligt kan leve sit liv trods smerter og nedsat energi. Tilbuddet formår at hjælpe en gruppe af borgere, som tidligere har været uden for rækkevidde.

- I vores kommunale træningsafdeling mødte vi en del patienter, der ikke passede ind på vores hold og ikke responderede på de gængse tiltag. Det skyldes, at personer med komplekse kroniske smerter ofte har mange andre symptomer, der er mere invaliderende end selve smerterne, udtaler ergoterapeuterne Maria Møllegaard og Gitte Hansen.

Unikt tilbud med dokumenteret virkning
Det enestående ved det nye koncept er, at det tilgodeser både det fysiske og det psykiske element i ergoterapi. Tilbuddet er bygget op som et undervisningsforløb over 8 uger, hvor deltagerne får præsenteret nogle metoder, der hjælper dem til selvhjælp i hverdagen. Metoderne er fx brug af kognitive strategier og netværksdannelse.

- Konceptet er i overensstemmelse med kommunens overordnede strategi om, at borgerne skal være så sunde, aktive og selvhjulpne som muligt i alle livets faser, siger Leif V. Nielsen.

Indtil videre er Smerteskolen et projekt på 3. år, som løber frem til år 2012, men forhåbentligt bliver tilbuddet gjort permanent, så flere borgere med fibromyalgi kan få hjælp til at blive så velfungerende som muligt.

 

mou